FTI SuperNova, voor iedere ondernemer die bezig is met het ondernemen van morgen

Het is quasi onmogelijk om niet bezig te zijn met digitalisering als ondernemer. We staan aan de vooravond van een wereld waarin technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling zullen gaan. Ook het tempo van deze veranderingen zal enorm accelereren, denk hier aan factor 10 in de komende 15 jaar.

Wij hadden de eer om hierover met Jürgen Ingels, grondlegger van SuperNova, dé techconferentie, in gesprek te gaan. Jürgen Ingels is Belgisch ondernemer, durfkapitalist en CEO van Smartfin een venture capital met focus op de techsector. Op zijn kantoor werden we uitgenodigd voor een dubbelinterview met Kris Hoet, creative innovator en marketing en PR verantwoordelijke van de FTI SuperNova beurs die dit jaar doorgaat op 21 en 22 maart in Antwerpen.

A trip down memory lane… Vanuit welk idee is SuperNova destijds ontstaan en wat is SuperNova vandaag?

Jürgen: “In 2018 hebben we het eerste SuperNova festival georganiseerd. Het is begonnen vanuit een persoonlijke motivatie. Ik vond dat er te weinig techbedrijven waren in Vlaanderen. Bedoeling is een laagdrempeling netwerkevent waar een meltingpot ontstaat van ondernemers die geïnspireerd willen worden, techbedrijven die zichzelf kunnen showcasen en internationale investeerders die op zoek zijn naar interessante cases.

In 2019 zijn er in Vlaanderen grote investeringsbedragen opgehaald door techbedrijven, dit vloeide grotendeels voort uit connecties onstaan op de conferentie in 2018. Hieruit blijkt de relevantie en nood van dit initiatief. Het uiteindelijke doel dat we met SuperNova willen bereiken is de wereld naar Vlaanderen halen. SuperNova zo relevant maken dat je dit event niet kan missen als (internationale) investeerder.”

Kris: “Als Vlaming zijn we te veel bezig met wat we niet hebben in plaats van wat we wel hebben. We zetten ons te vaak op de achtergrond, vanuit een idee dat we niet relevant zijn, dat een samenwerking met een internationale investeerder moeilijk is omwille van verschillende cultuur of dat dit simpelweg niet voor ons is weggelegd. SuperNova is een boodschap van optimisme. Het kan wel!”

Jürgen: “Dit jaar hangt de Vlaamse overheid zijn karretje mee aan SuperNova onder de noemer ‘Flanders Innovation & Technology’. Dit doen ze niet enkel in Antwerpen, maar in alle provincies. Tussen 17 en 24 maart worden er over heel Vlaanderen initiatieven georganiseerd rond tech en innovatie. Waar SuperNova zich vooral focust op B2B, wil FTI zich ook focussen op het B2C verhaal.”

De kracht van creativiteit zal veel belangrijker worden. Deze creativiteit in combinatie met de nieuwe technologieën zullen bestaande businessmodellen veranderen in modernere businessmodellen.

Jürgen Ingels

­

Wat voor soort bedrijven willen jullie aantrekken? Kan een ondernemer die geen kaas gegeten heeft van tech en innovatie hier ook terecht?

Jürgen: “Uiteraard mikken we vooral op start-ups en scale-ups die geïnspireerd willen worden of die op zoek zijn naar funding. Belangrijk is dat SuperNova laagdrempelig en toegankelijk moet zijn voor iedere ondernemer die ook maar een beetje bezig is met de toekomst. Zo komen er (internationale) sprekers die niet enkel rond technologie komen spreken. Astronaut Charlie Duke, de tiende en jongste mens op de maan, komt bijvoorbeeld spreken over het belang van planning. Niet onbelangrijk als je op ruimtemissie vertrekt.”

Kris: “Ook in de beleving is toegankelijkheid belangrijk. In de ruimte zal een grote bar voorzien worden. Een trefpunt voor ontmoetingen. Nieuw is ook de applicatie die interactie stimuleert. Ook als je alleen komt zal je heel snel met andere bedrijven of investeerders in contact komen. Op basis van je profiel connecteert de app je met mensen die mogelijks interessant zijn voor jou. Los daarvan kan je jouw programma helemaal samenstellen zoals jij dat wil! Zoals op een festival.”

Hoe zal de wereld op vlak van technologie de komende jaren evolueren? Welke trends kunnen we nog verwachten?

Jürgen: “De wereld zal de komende jaren drastisch veranderen, als je niet mee surft op de digitale golf, zal dit er voor zorgen dat je binnen een paar jaar niet meer relevant bent.  We staan vandaag immers echt op een kantelmoment waar kwantumwiskunde, AI, en digitalisering samenkomen. Wie niet mee is wordt er uit geflikkerd. De kracht van creativiteit zal veel belangrijker worden. Deze creativiteit in combinatie met de nieuwe technologieën zullen bestaande businessmodellen veranderen in modernere businessmodellen. De klassieke bedrijfsstructuren zullen plaatsmaken voor flexibele structuren waarin het gaat over delen van kennis en grotere efficiëntie. Geen bedrijven meer met 200 werknemers maar eerder van 10 die snel kunnen schakelen en een sterk onderling netwerk uitbouwen met anderen om zo de next step te kunnen zetten door gebruik te maken van elkaars sterktes.”

Er komt €24,351 miljard naar Vlaanderen, dan spreken we over venture capital. Is er vandaag ook voldoende risicokapitaal aanwezig in Vlaanderen, of kijken we daarom net naar deze buitenlandse investeerders?

Jürgen: “Dit antwoord is tweeledig. Er is voldoende risicokapitaal aanwezig voor de kleinere start- en scale-ups die willen doorgroeien. Voor de grotere bedrijven die groei willen realiseren is het echt wel van belang dat we die buitenlandse investeerders aantrekken. De overheid zou hier zijn rol kunnen spelen. Als ze ooit een meerwaardebelasting invoeren zou de overheid een deel daarvan kunnen investeren in de Vlaamse techbedrijven van morgen. Hier is nog werk aan de winkel.”

Jürgen, naar welke spreker kijk jij zelf het meeste uit?

Jürgen: “Ik heb een fascinatie voor de ruimtevaart. Ooit hebben we een tentoonstelling georganiseerd rond ruimtevaart, dit heeft toen 80.000 mensen gemobiliseerd. Ik kijk dus erg uit naar de keynote van Charlie Duke. Daarnaast de kick-off  van Barack Obama op 17 maart. Dat wordt een fantastisch boeiende avond op 17 maart waar we SuperNova officieel mee aftrappen.”