Hilde Marinus start in 2009 met haar eigen bedrijf: Equilibre3. Equilibre3 ondersteunt meer dan honderd erkende diëtisten met info, opleidingen en consultatietools over gezond leven en diëten. Hilde biedt eigen unieke volwaardige vervangmaaltijden en wetenschappelijke apparatuur voor lichaamsanalyses aan. Deze apparaten worden ook in ziekenhuizen verdeeld. Sinds enkele jaren maken dochters Florien en Margot deel uit van haar team. Na een hectische periode vindt Hilde het tijd om even stil te staan bij de toekomst van Equilibre3. En vooral welke rol haar dochters daarin gaan spelen.

“Eigenlijk geven we diëtisten extra mogelijkheden om op een kordate en verantwoorde manier personen met (ernstig) overgewicht te helpen om gewicht te verliezen. Om bij hen in de eerste plaats gezondheidswinst te boeken”, vertelt Hilde. “Equilibre3 is heel organisch gegroeid. Eerst deed ik alles alleen, daarna schakelde ik twee freelancers in. Ondertussen zette ik de stap naar digitalisering en de onlineverkoop van mijn producten. Mijn dochters werken nu al enkele jaren voor mij: Florien als diëtist en Margot neemt de boekhouding en communicatie op zich.”

“Voor ons is klantencontact het belangrijkste. Tijdens corona hebben we daarop enorm hard ingezet. E-aperitieven, onlinemeetings, workshops, webinars. Tot ik me realiseerde dat we met zoveel bezig waren, behalve met de toekomst. We werkten niet genoeg aan ons bedrijf.”

Bovendien wil Hilde ook zeker zijn dat haar dochters zich goed voelen bij Equilibre3. “Ze krijgen van mij de volledige vrijheid om te kiezen wat ze doen. Ik wil niet dat ze voor mij werken omwille van mij. Ze moeten het voor zichzelf doen.” Daarom schrijft Hilde hun drietjes in voor de begeleiding Strategie & Groei.

Structuur

Coach Ilse onderwerpt zowel het bedrijf als Hilde én haar dochters aan een grondig onderzoek. “De nadruk in deze begeleiding lag op de persoonlijke groei. Wat zijn onze sterktes en zwaktes? Hoe kunnen we daarmee zo goed mogelijk omgaan? Wat is de taakverdeling?”

Hilde gelooft in GHO, zoals ze het zelf noemt. Een Gezonde Huiselijke Onderneming. Dankzij de begeleiding krijgt ze dan ook de bevestiging dat zij en haar dochters echt op dezelfde lijn zitten. En dat biedt mogelijkheden voor de toekomst. “We weten nu ook wat onze minder sterke kanten zijn. Om die op te vangen, hebben we een vaste medewerker aangenomen”, vertelt Hilde. “We denken er zelfs over na om nog een tweede aanwerving te doen. Ook een eventuele uitbreiding van de zaak staat op de planning.”

Communiceren is leren

Het volgende puntje op de agenda is de onderlinge communicatie. “Uiteraard overleggen we vaak met elkaar”, zegt Hilde. “We zitten samen in een kantoor. Maar dat was ook het probleem. Er werd veel besproken, maar daarbij bleef het.” Daarom raadt Ilse hen aan om overlegmomenten structureel aan te pakken.

“We plannen nu wekelijks een vergadering in. Bovendien betrekken we nu ook regelmatig het hele team bij de besprekingen. Ook de freelancers. Zo komen er toch bepaalde aspecten aan bod waaraan we zelf niet meteen dachten. Of die belangrijk zijn voor onze medewerkers. Het is ook het moment om eventuele moeilijke onderwerpen te bespreken. ”

Eigenlijk is het me-time, maar dan op zakelijk vlak.

 

Puzzelstukjes op hun plek

“Weet je wat voor mij het grote voordeel is van een begeleiding zoals deze? Dat je jezelf verplicht om tijd te maken om na te denken over je onderneming”, zegt Hilde. “Eigenlijk is het me-time, maar dan op zakelijk vlak.”

Coach Ilse bevestigt dat door bewust nadenken over jezelf als ondernemer en je onderneming, je een klare kijk krijgt op de dingen. “De ondernemers leggen verschillende testen af. Wetenschappelijk onderbouwd. De ene keer zorgen de resultaten voor een verrassing. De andere keer bevestigen ze wat we al weten. In beide gevallen geeft het ondernemers het zelfvertrouwen dat ze nodig hebben om te groeien.”

Voor Hilde zijn het puzzelstukjes die op hun plek vallen. “Je kijkt vanuit een ander standpunt naar je bedrijf. Je verzamelt verschillende info die op het einde van de rit een geheel vormt.”

Toegankelijke prijs

Na enkele maanden rondt de coach de begeleiding af met een opvolggesprek. Ze merkt dat Hilde al enkele adviezen omgezet heeft in praktijk. “Het laatste gesprek is vaak heel leerzaam. Ondernemers hebben nog vragen en je begint spontaan weer te brainstormen. Hilde mag trots zijn op haar bedrijf en team. Samen met haar dochters vormt ze een mooie tandem. De service die ze hun klanten bezorgen, is ongezien. Ik ben weer een tevreden coach.”

Hilde merkt ook op dat de toegankelijke prijs van de begeleiding een mooi pluspunt is. “Zo krijgt iedere ondernemer de kans om zich te laten begeleiden door een expert. Ik moet ook zeggen dat het enthousiasme van coach Ilse heel aanstekelijk werkte. Je krijgt gewoon zin om aan de slag te gaan met alles wat je leert.”

Wil je graag groeien met je onderneming? Of als ondernemer? Maar bots je daarbij op een muur? In de begeleiding Strategie & Groei haal je die muur samen met je coach steen voor steen weg.

Schrijf je in en ontdek een wereld aan mogelijkheden.

 

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

De begeleiding Strategie & Groei is een samenwerking tussen UNIZO, Antwerp Management School en Graydon. AMS ontwikkelde de tools en methodiek die de Strategie & Groei-coaches bij bedrijven toepassen en zal in een later stadium verder onderzoek doen op basis van de resultaten uit deze trajecten. Strategie & Groei krijgt de steun van het Agentschap Ondernemen.