Beste ondernemers
 

Hierbij bezorgen wij u graag een samenvatting van de juridische mogelijkheden die u heeft om zich te verweren tegen de oppervlaktebelasting.

Tegen de oppervlaktebelasting zijn twee procedures mogelijk (samen of los van mekaar)

  1. Individueel bezwaar via de Rechtbank van Eerste Aanleg

U zal wellicht in het najaar de belastingaanslag ontvangen voor de te betalen oppervlaktebelasting.  U kan hiertegen bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen.  Indien het college uw bezwaarschrift afwijst, dan kan u naar de rechtbank van Eerste Aanleg om uw gelijk te halen.  Indien de rechter u gelijk geeft, dan moet u de oppervlaktebelasting voor dat jaar niet betalen.  Ook collega-ondernemers kunnen elk in eigen naam dezelfde procedure voeren.  De oppervlaktebelasting is dan niet verschuldigd door alle ondernemers die voor de rechtbank gelijk krijgen.  Andere ondernemers die niet naar de rechtbank gestapt zijn moeten de belasting wel betalen.

Wanneer alle ondernemers samen via 1 advocatenkantoor werken, dan kunnen de kosten gedeeld worden en kan u ook een model bezwaarschrift gebruiken dat samen met de advocaat op uw maat geschreven wordt.  Wij ramen de kosten voor de procedure voor de rechtbank op ca 500 euro per bedrijf.

 

  1. Annulatieverzoek voor de Raad van State (1x mogelijk voor 30/01/2022)

U kan samen met andere ondernemers in Maasmechelen een verzoek indienen bij de Raad van State om het belastingreglement nietig te verklaren.  Dit moet gebeuren voor eind januari.

Indien de Raad van State een belastingreglement nietig verklaart moet het gemeentebestuur de reeds ontvangen belastingen aan alle ondernemers terugbetalen.  Dus ook aan deze ondernemers die niet in de procedure meegedaan hebben.  

De Raad van State kan bij een nietigverklaring ook beslissen dat enkel toekomstige belastingen niet meer mogen geïnd worden.  

Nadeel is wel dat het minstens twee jaar duurt vooraleer de Raad van State een uitspraak doet.  En bij een nietigverklaring kan de gemeente een nieuw belastingreglement maken dat rekening houdt met de opmerkingen van de Raad van State.
De kosten voor een procedure voor de Raad van State ramen we op ca 750 euro per bedrijf wanneer 4 bedrijven meedoen.  Bij een groter aantal bedrijven kunnen de kosten per bedrijf dalen tot ca 500 euro per bedrijf.  Daarnaast dient elk bedrijf een rolrecht te betalen van 270 euro.
 

Graag vernemen we tegen donderdag of u wenst mee te doen aan de procedure voor de Raad van State.  Op basis van het totaal aantal bedrijven die willen meedoen geven we u dan vrijdag de definitieve kostprijs zodat u dan een beslissing kan nemen tegen zondagavond 16 januari 2022.  

 

De informatie onder punt 1. over het individueel bezwaarschrift en de procedure voor de Rechtbank van Eerste Aanleg geven wij u vandaag enkel ter informatie mee.  Hierop komen we terug wanneer de belastingaanslagen door de gemeente Maasmechelen verstuurd worden.

We hopen u voldoende te hebben geïnformeerd. 

Met ondernemende groeten

UNIZO Maasmechelen

KLIK HIER OM DEEL TE NEMEN IN DE PROCEDURE VOOR DE RAAD VAN STATE

Nuttig voor jou