Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stelt UNIZO Pittem-Egem enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZOPittemEgemkomtop!

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO Pittem-Egem op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO Pittem-Egem bepaalde daarom 6 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid;

1. Zorg voor een optimale communicatie tussen gemeentelijke diensten enerzijds, en UNIZO Pittem-Egem anderzijds.

Zorg voor transparantie is de herbestemming van financiële middelen in het meerjarenplan van de gemeente. We zijn met UNIZO Pittem-Egem al jaar en dag een lokale ondernemersvereniging genesteld in het DNA van de gemeente Pittem. We zijn de stem van de ondernemers, vandaag en morgen. Werk daarom bottom-up en sleutel in samenwerking met UNIZO Pittem-Egem aan jullie communicatiepakket voor de ondernemer. Maak van ondernemerschap, werkgelegenheid of lokale economie een begrip en maak het tastbaar in jullie meerjarenplan!

2. Zorg voor een ambtenaar lokale economie die toegankelijk is. Werk eventueel samen met buurgemeentes bij de aanwerving van zo’n profiel en laat hem gemeente overschrijdend werken.

De ambtenaar lokale economie fungeert als een centraal aanspreekpunt voor lokale ondernemers. Door directe ondersteuning te bieden, zoals advies over vergunningen, regelgeving en economische ontwikkeling, kan de ambtenaar lokale economie bijdragen aan het succes van lokale bedrijven.

3. Zorg voor een gebundeld, interactief & real-time communicatieplatform inzake wegenwerken.

Zorg voor duidelijke signalisatie bij wegenwerken en laat UNIZO de verbinding zijn tussen de aannemer en gemeente enerzijds en de ondernemer anderzijds. Wegenwerken hebben steeds een nutsfunctie maar duidelijke, transparante en toegankelijke communicatie zorgen ervoor dat het proces vlot verloopt. UNIZO is er om lokale overheden te ondersteunen en adviseren in dat proces. Maak er gebruik van (cf. heraanleg markt Pittem, communicatie lokale wielerwedstrijden, openbare bovenlokale werken…)

4. Ga vol voor een duurzaam ondernemersbeleid en werk samen met UNIZO Pittem-Egem

Het is essentieel dat Pittem een beleid voert dat gericht is op het bevorderen van duurzaamheid binnen het lokaal ondernemerschap. Een belangrijk aspect van duurzaam ondernemen is het verduurzamen van bedrijfsgebouwen. Dit omvat maatregelen zoals het installeren van energie-efficiënte apparatuur, het verbeteren van isolatie en het implementeren van hernieuwbare energiebronnen. Om bedrijven aan te moedigen deze investeringen te doen, is het van cruciaal belang dat de gemeente financiële steun verleent in de vorm van subsidies, leningen of belastingvoordelen. Door het bieden van financiële ruimte kunnen meer bedrijven de overstap maken naar duurzamere praktijken, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de lange termijn kostenbesparingen en concurrentievoordelen kan opleveren.

5. Blijf aanbestedingen doen met ondernemers uit Pittem-Egem!

Als UNIZO Pittem-Egem is het onze taak om achter de lokale ondernemers te staan en willen we benadrukken hoe belangrijk het is om aanbestedingen te blijven doen met bedrijven uit onze gemeente. Onze lokale ondernemers zijn goed zijn voor 70% van de werkgelegenheid in Pittem. Het zorgt in de eerste plaats voor een directe injectie van middelen in onze lokale economie. Het platform Goedaanbesteed kan voor zowel ondernemer als gemeente Pittem een hulpmiddel zijn. Meer info vind je via www.goedaanbesteed.be

6. Blijf werken aan een kernversterkend handelsbeleid in onze gemeente

Een eerste aandachtspunt is de ontoereikende steun voor starters. Momenteel is de financiële ondersteuning slechts 100 euro, wat niet alleen weinig bekend is onder potentiële starters, maar ook ontoereikend om effectief te zijn bij het opstarten van een bedrijf.

Daarnaast zijn ook de locaties om geld af te halen of te storten belangrijk voor de Pittemse handelaar. We dringen er bij de gemeente op aan om samen te werken met lokale banken en andere relevante stakeholders om geschikte locaties te identificeren en te beveiligen voor cashautomaten. Het is van groot belang dat deze locaties goed verlicht en gemakkelijk toegankelijk zijn, zodat gebruikers zich veilig voelen bij het gebruik van de cashautomaat, vooral 's avonds en in afgelegen gebieden.

Een derde belangrijk aspect is het tegengaan van leegstand in onze kernen. Leegstaande panden dragen niet alleen bij aan een negatief imago van onze gemeente, maar vormen ook een verlies aan potentiële economische activiteit. De tieltstraat kreeg deze legislatuur veel mooie winkels bij. Zorg er ook in de toekomst voor nieuwe handelaars de kans krijgen om te lokale economie te voeden.

Tot slot is het van groot belang dat de gemeente een duidelijk overzicht biedt van de beschikbare ruimte voor KMO's en industriële activiteiten binnen onze gemeente. Dit omvat niet alleen het identificeren van geschikte locaties, maar ook het communiceren van de timing en procedures voor het verkrijgen van vergunningen.

Anton Vanoverbeke
Anton Vanoverbeke
Regiomanager