Ondernemers moeten in de best mogelijke omstandigheden kunnen ondernemen. Daarom stellen UNIZO Staden, UNIZO Oostnieuwkerke en UNIZO Westrozebeke enkele speerpunten op voor een ondernemersvriendelijk beleid om zo de lokale prioriteiten op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 naar voor te brengen. We blijven als lokale ondernemersvereniging de ondernemer inspireren, voeden, versterken en verbinden. #UNIZOGrootStadenkomtop!

Aan de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen 2024; De wereld verandert! De maatschappelijke uitdagingen zijn talrijk, complex en kunnen enkel via samenwerking worden aangepakt.  Dankzij de digitalisering speelt het ondernemen zich af in een geglobaliseerde context: we zijn verbonden met mensen aan de andere kant van de wereld, startups zoeken werkkapitaal in Dubai en bepaalde taken worden uitbesteed naar de andere kant van de wereld. Voor internationaal aangestuurde ondernemingen is fysieke verankering vaak een zeer relatief begrip geworden. Tegelijkertijd zien we dat de consument houvast zoekt in het authentieke, nabije en herkenbare. De mens achter het product of de dienst blijft belangrijk.

We zijn ervan overtuigd dat nabijheid cruciaal is en blijft om relevant te zijn, en juist in deze context zijn de zelfstandige ondernemers een stabiel baken: zij staan open voor de kansen die de wereld hen biedt, maar blijven geworteld in hun streek; zij zorgen ervoor dat mensen in hun buurt kunnen gaan werken en betalen via sponsoring het voetbaltruitje van onze kinderen.

En juist daarom komt UNIZO "Groot-Staden" op! Een ondernemersvriendelijk beleid geeft antwoord op de noden en uitdagingen waar ondernemers vandaag voor staan. UNIZO bepaalde daarom 6 speerpunten voor een ondernemersvriendelijk beleid;

1. Onthaal ondernemers die nieuw zijn op de gemeente in het gemeentehuis, en werk samen met de drie lokale UNIZO afdelingen hiervoor.

Het is essentieel dat nieuwe ondernemers die zich vestigen in onze gemeente een warm welkom krijgen en zich snel thuis voelen. Daarom pleiten we voor de oprichting van een speciaal onthaalpunt voor ondernemers in het gemeentehuis, waar zij terecht kunnen voor informatie, advies en ondersteuning bij het opstarten van hun bedrijf. We stellen voor om samen te werken met de drie lokale UNIZO-afdelingen om jaarlijks ook de nieuwe ondernemers te ontvangen in het gemeentehuis.

2. Herevalueer het circulatie- & parkeerbeleid in samenwerking met UNIZO “Groot-Staden”.

Het circulatie- en parkeerbeleid heeft een directe invloed op de bereikbaarheid van onze lokale handelszaken en het welzijn van onze ondernemers. Daarom is het belangrijk om dit beleid regelmatig te evalueren en indien nodig aan te passen. We stellen voor om samen te werken met UNIZO "Groot-Staden" om het huidige beleid te herzien en oplossingen te vinden die tegemoet komen aan de behoeften van zowel ondernemers als inwoners.

3. Blijf handel doen met ondernemers uit ONZE gemeente, en organiseer een sessie “Doe zaken met gemeente Staden” in samenwerking met UNIZO “Groot-Staden”.

Het is van groot belang om handel te blijven doen met ondernemers uit onze eigen gemeente. Daarom stellen we voor om een sessie te organiseren "Doe Zaken met Gemeente Staden", waar lokale ondernemers de kans krijgen om kennis te maken met de aankoopverantwoordelijken. UNIZO levert een spreker aan die het praktische luik op hem neemt.

4. Ga in overleg met UNIZO bij wijzigingen aan het belastingsreglement.

Wanneer er wijzigingen worden doorgevoerd aan het belastingreglement, is het van groot belang dat hierover overleg plaatsvindt met de lokale ondernemers. UNIZO "Groot-Staden" staat klaar om als gesprekspartner op te treden en de belangen van de lokale ondernemers te behartigen.

5. Blijf werken aan een kernversterkend handelsbeleid en faciliteer korte-keten initiatieven.

Een levendige en bloeiende handelskern is essentieel voor het welzijn en de aantrekkelijkheid van onze gemeente. Het vormt het kloppende hart van onze gemeenschap, waar inwoners samenkomen, winkelen en sociale interactie hebben. Daarom is het van groot belang dat we blijven investeren in het versterken en verbeteren van onze handelskernen.

6. Zorg voor een efficiënte communicatie inzake wegenwerken.

Een efficiënte communicatie inzake wegenwerken is essentieel om de hinder voor ondernemers en inwoners tot een minimum te beperken. We vragen de gemeente dan ook om te zorgen voor duidelijke en tijdige communicatie over geplande wegenwerken, in samenwerking met UNIZO "Groot-Staden".

Anton Vanoverbeke
Anton Vanoverbeke
Regiomanager

Nuttig voor jou