Heeft u dat ook gelezen? Sinds er in grotere bedrijven geen ziektebriefje meer nodig is voor een snipperdag, is er sprake van een verdrievoudiging van het aantal  ‘mijn energie staat op besparingsmodus en mijn motivatie ligt onder de bank’-dagen.

Bij dergelijke cijfers wrijven we ons in de handen dat het UNIZO 2 jaar geleden gelukt is om de afschaffing in KMO’s met minder dan 50 medewerkers tegen te houden. Toch verdient het doktersbriefje een genuanceerd debat.

Met al meteen een bekentenis: wij vragen nooit een ziektebriefje wanneer iemand 1 dag mist. Omdat een goede werkrelatie draait om vertrouwen. En ja, er zal al wel eens iemand een baaldagje nemen. Maar in een omgeving als de onze, waar er keihard gewerkt wordt en niet op een uur wordt gekeken, is dat geven en nemen.

Een ziektebriefje is bovendien niet zaligmakend. Wie echt geen zin heeft om een dag te werken, scoort via de dokter ook zo een vrijbrief voor een dagje Netflix-bingen. Plus, dokters schrijven zelden een briefje voor slechts 1 dag.

Zonder ziektebriefje blijken werknemers sneller terug op post. Toch zetten wij de hakken in het zand tegen de volledige afschaffing van het ziektebriefje. Niet iedereen heeft het geluk met werknemers die zich 100% inzetten. En in kleinere ondernemingen of bepaalde sectoren kan een onverwachte 'ik-ben-er-niet' voor meer drama zorgen dan een seizoensfinale van je favoriete serie.

Ons standpunt is simpel: laat elke werkgever zelf kiezen of hij een ziektebriefje vraagt voor die ene dag.
Een algemene afschaffing? Dat voelt een beetje als een rondje geven op iemand anders z'n kosten. En daar houden wij toch niet van...

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd Bestuurder UNIZO Limburg