Ze worden wel eens de MacGyvers van het ondernemerschap genoemd: de zelfstandigen zonder personeel. Geboren multitaskers, voor wie dit woord wel lijkt uitgevonden. Ze zijn accountants, marketing-, HR-managers en koffiezetters in één persoon. Hun kantoor is niet zelden de keukentafel en een pyama niet zelden hun werkoutfit. Ze combineren vrijheid met verantwoordelijkheid, paniek met planning, en ze combineren vaak het onmogelijke....

Want ze werken doorgaans harder dan een eenzame sok in de wasmachine op zoek naar zijn wederhelft. In Nederland noemt men ze ZZP’ers. Klinkt ons een beetje als een vreemde ziekte. Deze onbezongen solo-CEO’s en vrijgevochten strijders van de flexibele economie verdienen beter. Ook op fiscaal vlak. 

Heel wat van deze zelfstandigen werken namelijk zonder vennootschap - in een zogenaamde eenmanszaak* - en worden daardoor belast in de personenbelasting. Met hoge schalen, waarin België kampioen is. Daarom komt UNIZO in aanloop naar de verkiezingen opnieuw met haar voorstel van de zgn. ondernemersaftrek: een eerste af te trekken schijf, gelijk aan 20% van de ondernemerswinsten (na verrekening van fiscale verliezen en aftrek van beroepskosten), met een maximum van 20.000 EUR per jaar. 

De ondernemersaftrek is op die manier extra brandstof voor ondernemers zonder vennootschap. Want eenmanszaken nemen evenzeer risico.  

Het is een beetje zoals het geven van een extra banaan aan een marathonloper...
want dat zijn deze ondernemers en ze lopen alleen. 

Bart Lodewyckx
Gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg

* In ons voorstel is de ondernemersaftrek van toepassing op alle eenmanszaken, ook deze met personeel.

Je bent op de omgeving van Limburg