<< Politiek blokkeert remedie voo... | Index | De ABVV-crisisrecepten >>

Vakbonden gaan voor 'back to the past'
Karel Van Eetvelt | De kijk van Karel

De lessen uit het verleden, kunnen ons helpen de juiste beslissingen te nemen om onze toekomst veilig te stellen. Goede antwoorden van vroeger, kunnen nu nog steeds hun deugdelijkheid bewijzen. Wat in het verleden al mislukte, mijden we best.

Een voorbeeld van het eerste: onze grootouders toonden aan dat je met creatief en hard werken, de economische ravage die WOII achterliet, snel kunt ombuigen in economische welvaart.

Een voorbeeld van het tweede: de experimenten rond doorgedreven herverdeling van arbeid tonen aan dat je werkloosheid niet moet aanpakken door arbeid in stukjes te hakken.

Wat mij zeer opvalt: onze vakbonden kiezen de jongste weken haast consequent voor het tweede: mislukte recepten uit het verleden recycleren.

Het ABVV pleitte vorige week nog voor de vierdagenwerkweek. De ACV-jongeren hebben blijkbaar heimwee naar een ander mislukt arbeidsmarktexperiment: de gegarandeerde tewerkstelling van bepaalde doelgroepen.

Dat de vakbonden zich zorgen maken om de toekomstige werkgelegenheidskansen van jongeren, ouderen,... daar kan ik inkomen. Het engagement van de jongeren doet echt deugd.

Maar, dat de creativiteit ontbreekt om vooruit te kijken, om nieuwe recepten te lanceren die vooral de kansen op duurzame werkgelegenheid maximaliseren, is alarmerend.

Het betekent vooral ook dat de kansen op succesvol sociaal overleg de komende maanden (jaren?) zeer beperkt zullen zijn. De visies van vakbonden en werkgeversorganisaties staan immers diametraal tegenover elkaar...

Een zaak weten we zeker, als we er onderling niet uitkomen; dan lost de economie het wel op … Maar aan die mogelijkheid denk ik voorlopig liever nog niet.

 

11 januari 2010 | 1 reactie(s)

Trefwoorden bij dit artikel: karelvaneetvelt

 

Overzicht commentaar

manager

als manger in china hebben wij al deze problemen niet. Ik zeg nooit dat alles hier perfect gaat verrevan doch werk genoeg en geen crisis door onze schijn democratie alleen als het mij uitkomt. Veel te vel belangen groepen houden alles tegen.Het verval komt net als bij de oostblok vrienden
in 1989.

19/01/2010  gemoets

 

Voeg zelf uw commentaar toe

 
Naam
Emailadres
Titel
Commentaar
Code
Klik hier voor een nieuwe afbeelding
Om spam tegen te gaan vragen wij u om alle tekens uit het beeld hiernaast in onderstaand veld in te vullen. *
 
Lid worden Infopakket

 Volg Karel op Twitter RSS-feed

nationale partners

Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito