Economische missie China - Chinese bedrijven willen investeren in BelgiŽ
Karel Van Eetvelt | De kijk van Karel

Chongqing - Chinese bedrijven willen investeren in België
Ook te lezen op Tijd.be : http://blogs.tijd.be/missiechinaNet een businessdagje in Chongqing achter de rug, de grootste stad van centraal-west-China, alles bij elkaar 30 miljoen inwoners. Een stad die aan een bijna onmenselijke snelheid gegroeid is, ook economisch. Het groeicijfer van deze provincie zit nog boven de 15%! Onvoorstelbaar, maar het verklaart ook de vele business-mogelijkheden hier en je moet ook niet verschieten als ze je hier vragen wat de investeringsmogelijkheden in België zijn. Geld is blijkbaar niet echt een probleem, al  betekent dat niet dat Chinese investeerders er zomaar op los kopen. Rendabiliteit is wel degelijk belangrijk. De investering moet opbrengen. Een winstbelasting van 33,99% kan je hier dus best niet vermelden. Wel de aftrekmogelijkheden voor investeringen met op de kop de notionele intrestaftrek. Nog eens een bewijs dat die zwaar reduceren van een grote kortzichtigheid zou getuigen. De financiële en economische crisis heeft een groot deel van het Belgisch privékapitaal opgedroogd. Onze bedrijven hebben dus nood aan buitenlands kapitaal. Nog veel meer dan vroeger moeten we buitenlandse investeringen aanmoedigen en laat in China dat kapitaal nu (ogenschijnlijk) aanwezig zijn.

We moeten die investeringen wel op een slimme, duurzame manier aantrekken. Er moet een win-win inzitten. We mogen er gerust een beetje Chinese mentaliteit aankleven. Die investeringen zijn welkom maar moeten gepaard gaan met een belangrijke Vlaamse of Belgische toegevoegde waarde. Liefst via een joint-venture met eigen lokale bedrijven.
Zo probeerde men vanochtend één van de grotere Chinese automerken toegang te verschaffen tot onze markt. Waarom niet… Maar dan wel op voorwaarde dat er voor de ontwikkeling samengewerkt wordt met Belgische technologische bedrijven om bijvoorbeeld een green car te ontwikkelen. En dat van onze lokale distributeurs gebruik gemaakt wordt om die wagens in de markt te plaatsen. We hebben die voorwaarden duidelijk gemaakt aan de vertegenwoordigers van de Chongqing investement and trade services. En ze leken daar begrip voor te hebben. Dat is immers wat China ook vraagt als je in hun land gaat investeren.

Wat verder opviel is het wederzijds gebrek aan kennis. De potentiële Chinese investeerders hebben duidelijk nog geen benul van de opportuniteiten, de do’s and dont’s op de Belgische markt en voor wat Chongqing betreft is dat zeker vice versa. Weinige van onze Belgische bedrijven kennen de mogelijkheden en opportuniteiten op deze markt. Hier ligt dus zeker ruimte voor een actieve samenwerking tussen de wederzijdse Investment and Trade diensten. Waarop nog wachten om dit in gang te zetten? Doing business is immers opportuniteiten zien, de juiste keuzes maken en ervoor gaan. Wat Chongqing betreft moeten die mogelijkheden op zijn minst geëxploreerd worden. En als er wel degelijk opportuniteiten zijn die tot een wederzijdse win-win leiden moeten we ervoor gaan. De provincie Antwerpen heeft het voorbeeld al gegeven door de exploitatie van een spoorlijn tussen Antwerpen en Chongqing. De rest van Vlaanderen en waarom niet België mag gerust volgen.

 

 

 

 

26 oktober 2011

Trefwoorden bij dit artikel: karelvaneetvelt, bedrijfsmissie

 

Karel in Hongkong - Interregionale Belgische samenwerking werkt
Karel Van Eetvelt | De kijk van Karel

- Karel blogt vanuit Hongkong -
deze week ook op De Standaard Online

Als iets Belgisch goed werkt dan mag het ook gezegd worden,... althans dat hoop ik. Zowel de Belgisch diplomatieke als gewestelijke export en tradediensten hebben hier een zeer goede indruk op mij gemaakt. Al tijdens de voorbereiding van een nochtans door de overheid van HongKong georganiseerde "missie" hebben zowel de Vlaams-economisch vertegenwoordiger van FIT als de Belgische consul-generaal geen moeite gespaard om deze week zo interessant mogelijk te maken. Er wordt getracht ook van mijn bezoek ook gebruik te maken om een meerwaarde te creeren voor Vlaanderen, Belgie en onze ondernemers die hier zaken doen of willen doen.

Vooral de professionaliteit en de gedrevenheid vallen mij zeer op. Bij een bezoek aan de Belgische burelen hier, ook de samenwerking tussen het consulaat, FIT en AWEX, de Waalse exportdienst. Er wordt daar als een team gewerkt. Of hoe door het samenbrengen van Belgische, Vlaamse en Waalse middelen van 1+1+1 meer dan 3 gemaakt wordt.

Geen communautair gehakketak hier, geen discussie of iets meer Vlaams of Waals of Belgisch moet, gewoon van de opportuniteiten en wederzijdse voordelen gebruik maken om er het allerbeste van te maken. Je merkt daardoor ook geen nadeel van de regionalisering van export en trade noch van het feit dat de diplomatie in Belgische handen zit. Ik heb ook sterk het gevoel dat er daar geen Vlaming, Waal en Belg zitten, wel dat er een team is dat er alles aan doet om onze ondernemers te helpen.

Ver van ons eigen land een fantastisch bewijs dat onze instellingen, hoe complex ook, werken als de mensen constructief en gedreven zijn. Ik ben er zeker van dat er nog veel meer gelijkaardige voorbeelden zijn. Misschien zouden we beter al onze sterktes uitvergroten en die als basis nemen voor een nog betere staatsstructuur. Misschien verdwijnt daardoor ook de defensieve houding tegen verandering. Of sla ik nu aan het dromen ver weg van ons vaderland?

03 maart 2011

Trefwoorden bij dit artikel: karelvaneetvelt, bedrijfsmissie

 

Karel in Hongkong - Hongkong als goede uitvalsbasis voor ondernemers
Karel Van Eetvelt | De kijk van Karel

- Karel blogt vanuit Hongkong -
deze week ook op De Standaard Online

Na een hele omzwerving ben ik vandaag aangekomen in Hongkong. Een vlucht met hindernissen, eerst naar Amsterdam, daar confronteerd met een overboeking op de vlucht naar Hongkong, om dan een dag later naar Parijs en van daar dan naar Hongkong door te vliegen. KLM blonk alvast niet uit in klantvriendelijkheid om het zacht uit te drukken.

Ondanks de vermoeidheid na bijna 40u reizen toch enkele zeer boeiende gesprekken achter de rug. Eerst met de research director van de Central Policy Unit over de economische situatie in Hongkong, nadien een meeting met de voorzitter van de SME association van Hongkong. Boeiend om die aspecten te bekijken vanuit een Aziatisch perspectief. 

De avond sloot ik af met een diner met een 12-tal Belgische ondernemers die in Hongkong gevestigd zijn. Met dank aan de plaatselijke Vlaamse economisch vertegenwoordiger en de Belgische consul-generaal voor deze zeer interessante ontmoeting.

Het eerste globale beeld op basis van die drie gesprekken is ongemeend positief. Alvast 4 goede redenen: Ten eerste Hongkong is een regio met enorme opportuniteiten als poort naar China. Dat is niet nieuw uiteraard, maar het blijft wel een ontegensprekelijk feit.

Net zoals het gegeven dat China steeds meer een belangrijke consumer market wordt. Veel bedrijven staan dan ook met de ene voet in Hongkong en de andere in China. Wat mij bij de tweede reden brengt namelijk dat Hongkong één van de meest interessante taxsystemen van de wereld heeft. Bovendien is er een dubbel belastingsverdrag tussen Hongkong en België, wat het voor Belgische ondernemers uiteraard interessant maakt.

De derde reden om in Hongkong te investeren is de hypercompetitieve sfeer: als je het zelf niet doet al een ander het wel doen en met je potentieel marktaandeel gaan lopen. Last but nut least beschikt Hongkong over heel wat extra mogelijkheden: een goede strijd tegen corruptie, een sterk bemiddeling- en arbitrageplatform, veel financiële mogelijkheden, er is veel kapitaal voorhanden, zeer goed opgeleide mensen met een hoog arbeidsethos.

Het moge duidelijk zijn, voor wie eraan denkt de Zuid-Oost-Aziatische markt te exploreren is Hongkong een ideale uitvalsbasis

01 maart 2011

Trefwoorden bij dit artikel: Internationaal, karelvaneetvelt, markt, bedrijfsmissie

 

 Volg Karel op Twitter RSS-feed

nationale partners

Proximus - ROS - LB
Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito