Het nieuwe eenheidsstatuut arbeiders - bedienden: wat zijn de nieuwe regels? 

Op 5 juli 2013 stelde minister van Werk Monica De Coninck het compromisvoorstel voor inzake het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. De krijtlijnen worden daarin vastgelegd, maar er moeten nog heel wat details verder worden uitgeklaard en bediscussieerd. De essentie van de nieuwe regeling vindt u hieronder in vraag en antwoord.

Voor meer info en documentatie hieromtrent , klik op deze link

Laatst gepubliceerde berichten

 • UNIZO tevreden met versoepeling IBO (30 juli 2013)
  "Goedgekeurde versoepeling IBO verlaagt risico aanwervingen voor KMO-werkgever."
  Op vraag van UNIZO versoepelde de Vlaamse Regering de contractvoorwaarden voor de Individuele Beroepsopleiding (IBO). UNIZO is altijd grote voorstander goede combinatie werk en opleiding want het verlaagt sterk de drempel naar een job.
 • UNIZO en Bouwunie reageren: Loonkloofrapport te beperkt om concurrentiepositie te bepalen en al zeker niet bruikbaar in eenheidsstatuutdiscussie (30 juli 2013)
  • Bouw kreunt onder deloyale concurrentie en sociale dumping vanuit andere dan drie buurlanden
  Uit het loonkloofrapport dat de Expertengroep Concurrentievermogen en Werkgelegenheid (EGCW) in opdracht van de regering maakte, blijkt dat de Belgische bouwvakker competitiever is dan zijn Nederlandse, Duitse en Franse collega’s. De arbeidskosten liggen in België wel hoger maar dat geldt ook voor de productiviteit. Een werknemer die veel kost maar ook meer dan gemiddeld produceert, is eigenlijk minder duur dan op het eerste gezicht lijkt.
 • Wanneer is het wettelijk te warm om te werken? (30 juli 2013)
  • UNIZO rekent ook op passend begrip van klanten bij werken in heet weer

  Naar aanleiding van het aanhoudende warme weer en de aangekondigde hittegolf volgende week, herinnert UNIZO nog eens aan de wettelijke maatregelen voorzien voor werkgevers en werknemers. Naast het wettelijk kader legt de ondernemersorganisatie de nadruk op het gezond verstand en de pragmatische aanpak in goed overleg binnen het bedrijf en in functie van de sector, de concrete werkomstandigheden en de service aan klanten. UNIZO rekent ook op passend begrip van klanten bij dit hete weer.
 • Loopt de 'Jobstudent van het jaar 2013' rond in uw bedrijf? (08 juli 2013)
  Studentenarbeid zit volop in de lift, mede dankzij de versoepelde wetgeving waardoor u jobstudenten 50 dagen per week kan inschakelen aan voordeeltarief. 2012 was alvast een piekjaar, met maar liefst 452.060 jobstudenten. Om het belang van jobstudenten te onderstrepen, organiseert UNIZO de wedstrijd 'Jobstudent van het jaar'. Heeft u de ideale jobstudent in dienst? Draag hem of haar dan nu voor via www.jobstudentvanhetjaar.be.
 • "Steunmaatregelen voor werknemers met loonhandicap moeten ook in kleinste bedrijven gelden" (04 juli 2013)
  Het Vlaams Parlement keurde nieuwe tegemoetkomingen goed voor bedrijven die werknemers met een loonhandicap aanwerven. Daarbij discrimineert het parlement evenwel de kleinste KMO-werkgevers. Want enkel wie minstens vijf voltijdse werkplaatsen aanbiedt voor kwetsbare werknemers, komt in aanmerking. UNIZO vraagt dat de maatregel voor elke individuele aanwerving zou gelden.
 • UNIZO jobstudent van het jaar start nu (24 juni 2013)
  Ook dit jaar organiseren we samen met ADMB de jobstudent van het jaar. Bedoeling is op een positieve manier dit soort jobs in de media te brengen. Het is belangrijk zoveel mogelijk leden die werken met jobstudenten aan te moedigen deel te nemen. Voor alle info zie www.jobstudentvanhetjaar.be
  INFO: UNIZO, Sanderijn Vanleenhove, 02/21 22 544.
 • Deeltijds werken is doodlopende straat (24 mei 2013)
  Minister De Coninck krijgt kritiek omdat ze vrouwen oproept om goed na te denken vooraleer ze deeltijds gaan werken of huisvrouw worden. Ze wijst op het gevaar voor de vrouwen zelf en op de noden van onze arbeidsmarkt. Een aantal jonge ouders steigeren. Ze wijzen er terecht op dat de combinatie tussen arbeid en gezin in dit land vaak erg moeilijk is. Hun vraag om deeltijds werken toch meer mogelijk te maken, is echter niet de juiste. De politiek moet integendeel de daad bij het woord voegen en jonge ouders meer in staat stellen om voltijds te werken.


  Caroline Deiteren, UNIZO-adviseur

 • UNIZO over mini-jobs in Duitsland (23 mei 2013)
  Mini-jobs in Duitsland zijn een systeem van tewerkstelling waarmee je maximaal 450 euro per maand kan verdienen of maximaal 2 maanden of 50 dagen per jaar aan de slag kan. In België stoten de mini-jobs op tegenstand, omdat ze mee zorgen voor de loonkostenhandicap van ons land ten opzichte van Duitsland. “Niets is minder waar. Filteren we de mini-jobs weg, dan bedraagt onze loonkostenhandicap ten opzichte van Duitsland nog steeds 13,17%”, aldus UNIZO.
 • UNIZO-topman Karel Van Eetvelt ruilde voor één dag van job met Frank Van Massenhove (FOD Sociale Zaken) (06 mei 2013)
  Het Radio1-programma Hautekiet ging de uitdaging aan om de vooroordelen rond de ‘luie’ ambtenaar aan de realiteit te toetsen. Daarom zocht het programma werknemers bij de privésector die een dagje wilden meedraaien bij de overheid. Ook UNIZO-topman Karel Van Eetvelt ging voor één dag bij de overheid werken. Hij ruilde zijn job met Frank Van Massenhoven van de FOD Sociale Zaken. En?...
 • UNIZO over gevolgen statuut arbeiders-bedienden: “Twee op vijf ondernemers overweegt maatregelen” (29 april 2013)
  Als de vakbonden zo verder doen, dan worden vooral werknemers de dupe
 • UNIZO: “Acties en eisen vakbonden zijn ongepast” (26 april 2013)
  "De loonkost in ons land is al bij de hoogste in de wereld. Voor bepaalde vakbonden is die blijkbaar nog niet hoog genoeg", reageert Karel Van Eetvelt op de vakbondsactie vandaag over arbeiders-bedienden.
 • Werkgevers geven voorzet voor globale oplossing arbeiders-bedienden (19 april 2013)
  De werkgeversorganisaties, vertegenwoordigd in het Interprofessioneel Werkgeversoverleg (IWO), wijzen samen op de catastrofale gevolgen als bij de gelijkschakeling van het statuut arbeiders-bedienden het beste uit beide statuten wordt opgeteld. Dat zou onze loonhandicap nog vergroten. In hun eigen voorzet van oplossing ligt de klemtoon op een dynamische arbeidsmarkt, met de klemtoon op actieve hertewerkstelling in plaats van passieve sociale bescherming.
 • BELANGRIJK! Vakbondsmanifestatie nu donderdag 6 juni! (19 april 2013)
  De vakbonden ACV en ABVV organiseren nu donderdag, 6 juni, een manifestatie in Brussel. Hoewel niet werd opgeroepen tot stakingsacties en blokkades van bedrijven, zijn problemen op dit vlak niet helemaal uit te sluiten. Lees hier hoe u in dat geval best reageert. Problemen? Contacteer het UNIZO Service Center: 078 35 39 39.
 • Functioneringsgesprekken: een opportuniteit (15 april 2013)
 • "Dalende trend aantal leerjongeren dringend ombuigen" (13 maart 2013)
  Het aantal leerjongeren is het afgelopen jaar met 5 % gedaald. Een slechte zaak, vindt UNIZO, want de leertijd, waarbij jongeren hun vak op de werkvloer zelf krijgen aangeleerd, blijkt sinds jaren een ijzersterke formule, die rechtstreeks aansluiting geeft op de arbeidsmarkt. De politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen en de leertijd mee helpen opwaarderen, aldus nog UNIZO.
 • Uw werknemers te laat op het werk door de sneeuw. Moet u die niet gepresteerde uren betalen? (12 maart 2013)
  Indien uw werknemer met flinke vertraging, of - in het extreme geval - helemaal niet op het werk aankomt door hevige sneeuwval, en thuiswerk nu eenmaal geen optie bleek, dient u dan loon te betalen voor de 'niet-gepresteerde' uren? Dit zijn de spelregels.
 • UNIZO OndernemersParlement vraagt voldoende brandstof voor ondernemersmotor (03 maart 2013)
  Zondagnamiddag, 3 maart, kwamen meer dan 300 ondernemers afgezakt naar het UNIZO 'OndernemersParlement'. Ze werkten er in verschillende 'commissievergaderingen' aan constructieve voorstellen die de ondernemersmotor meer brandstof moeten geven en gingen vervolgens in debat met de partijvoorzitters van N-VA, sp.a, Open VLD en CD&V. Bekijk hier het verslag in woorden, foto's en videobeelden.
 • Opvolgen van studentenarbeid verbeterd via www.studentatwork.be (29 mei 2012)
 • Lager lasten op loon (29 mei 2012)
 • Europese hulpmiddelen Eures en Europese subsidies onbekend (28 mei 2012)
Vorige  |3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|  Volgende
Lid worden Infopakket

De HRM-Coach is een initiatief van UNIZO met de samenwerking van

 

partnerlogobalk_UNIZO_2014 

WIE SLEEPT DE ‘NV GEZOND AWARD’ IN DE WACHT?

Op woensdagavond 1 oktober 2014 reikt het VIGeZ samen met zijn partners de ‘nv gezond award’ uit, een wedstrijd voor KMO’s die aandacht hebben voor de gezondheid op de werkvloer.
De winnaar krijgt onder meer een maand lang gratis vers fruit en krijgt de kans om zijn gezonde bedrijfsinitiatieven in HR-Magazine voor te stellen.

Lees meer

Ontdek hier de UNIZO-ledenvoordelen

nationale partners

Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito