BTW naar 12%, ook voor u?

Vanaf 1 januari 2010 daalt het BTW-tarief voor restaurant- en cateringdiensten van 21% naar 12%. De verlaging is het resultaat van jarenlang actie voeren door ondermeer UNIZO. Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de precieze modaliteiten en de inwerkingtreding, verzamelde UNIZO op deze pagina de belangrijkste informatie over de BTW-verlaging.

1. BTW-verlaging naar 12 procent

2. Algemeen rookverbod

3. Acties UNIZO en Ho.Re.Ca-federaties: teken de petitie S.O.S. Horeca

Lees onderaan deze pagina het antwoord op de meest gestelde vragen over de BTW-verlaging.

FAQs horeca k


BTW-verlaging naar 12 procent

De verlaging geldt vanaf 1 januari 2010, dus alle facturen en rekeningen op Oudjaar die na middernacht worden opgemaakt vallen onder deze verlaging. De verlaging geldt niet voor dranken (zowel alcoholische als niet-alcoholische), en zoals voorheen blijft voor meeneemmaaltijden het tarief van 6% gelden.

Verplicht gebruik elektronisch kasregister

Eén van de voorwaarden die de regering heeft opgelegd en die op 1 januari 2010 in werking treedt, is de verplichting voor exploitanten van inrichtingen waar regelmatig maaltijden ter plaatse worden verbruikt om een geregistreerd kassasysteem aan te schaffen of om met de leverancier te regelen dat het reeds aanwezige systeem wordt aangepast.

   touchscreen kassa g

Het regelmatig verschaffen van maaltijden ter plaatse betekent voor deze regelgeving dat de exploitant minstens 10% van zijn omzet haalt uit maaltijden die ter plaatse worden verbruikt (excl. BTW en met uitsluiting van de daarbij horende dranken).  Dit wordt per afzonderlijke inrichting bekeken.

De verplichting geldt dus zeker niet voor inrichtingen waar uitsluitend dranken worden geserveerd of enkel afhaalmaaltijden (aan 6% BTW) worden verkocht

De verplichting geldt ook voor bedrijven met kernactiviteiten buiten de horecasector (bv. meubelzaken) die een cafetaria uitbaten waar maaltijden worden verschaft en die vrij toegankelijk is voor het publiek.  Foorkramers en bedrijfsmesses vallen dan weer niet onder deze verplichting.

De verplichting geldt vanaf 1 januari 2010 voor starters en overnemers, voor reeds gevestigde uitbaters is er in een overgangsperiode voorzien. Zij krijgen tijd tot uiterlijk 1 januari 2013.
 

Voorlopig geen wijziging aan het BTW-bonnetje

Het kassaticket van deze geregistreerde kassasystemen vervangt het BTW-bonnetje. Op dit kassaticket moet een opsplitsing worden gemaakt tussen de verschillende BTW-tarieven.

De gevestigde uitbaters blijven onder de bestaande verplichting vallen om een BTW-bonnetje af te leveren (voorlopig met de bestaande uitzonderingen voor de zogenaamde toegelaten gerechten) tot de ingebruikname van een geregistreerd kassasysteem. Pas vanaf 1 januari 2013 moet er een opsplitsing worden gemaakt tussen drank en maaltijden op het BTW-bonnetje.

Verlaging van de prijzen

De regering heeft aan de sector niet opgelegd om de prijzen naar de consument te verlagen. De ondernemers kunnen hiertoe niet verplicht worden.

Tegenover de BTW-verlaging naar 12% heeft de sector zich wel verbonden tot het verhogen van de tewerkstelling met 4.000 arbeidsplaatsen in 2010.Algemeen rookverbod 

Het algemeen rookverbod komt er ten vroegste op 1 juli 2012 en ten laatste op 1 juli 2014. Het rookverbod in eetcafés gaat in 2010 al in. UNIZO vraagt de politiek om een globaal relanceplan voor de horeca op te stellen. UNIZO en de betrokken horecafederaties hebben al concrete voorstellen uitgewerkt om de horeca structureel gezond te maken.

Het gaat onder meer om één BTW-voet voor de horeca van 6%, een soepeler regeling voor gelegenheidsarbeid en voor het opvangen van piekmomenten, een realistische regeling voor studentenarbeid en een fiscale regeling waarbij slechte verlieslatende jaren nadien fiscaal enigszins kunnen worden gecompenseerd door betere winstgevende jaren, de zogenoemde carry-back van verliezen.

Klik hier voor de meest gestelde vragen over roken in de horeca.Acties UNIZO en Ho.Re.Ca-federaties

De BTW-verlaging kwam er na jarenlang actie voeren door UNIZO en de Ho.Re.Ca-federaties.

Meer over die acties leest u hier.

Onderteken de petitie - Signez la pétition

De vrije concurrentie in de horecasector tussen Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Belgiê mag niet verstoord worden door het groot nu groot verschil van het BTW tarief. Nu 5,5 % in Frankrijk, 6 % in Nederland, 3 % in Luxemburg en maar liefst 21 % in België. Daarom moet de BTW ook in ons land passend en dringend verlaagd worden zoals overigens al vele jaren beloofd door de politici. Want lagere taksen betekent meer kansen voor de hardwerkenden horeca- ondernemers en hun medewerkers. Politici hou uw belofte... Lagere BTW nu! Minder belasting, meer toekomst. UNIZO, UCM, Horeca Vlaanderen, Brussel en Wallonië vragen u bij wijze van steun onderstaande petitie te ondertekenen.« Le taux de TVA à 21 % dans l'horeca entrave la compétitivité des restaurateurs, cafetiers, hôteliers et traiteurs belges. En effet, les pays voisins de la Belgique pratiquent des taux de TVA différents et nettement plus concurrentiels sur ces activités : 3 % au Grand Duché de Luxembourg, 6 % aux Pays-Bas, 19 % en Allemagne et depuis le 1er juillet 5,5 % en France. La TVA doit donc baisser d'urgence dans notre pays et passer de 21 % à 6 %. Payer moins de taxes offrirait un meilleur avenir aux entrepreneurs du secteur horeca et à leur personnel. Diminuer la TVA, c'est aussi l'occasion pour les responsables politiques de tenir une vieille promesse. L'UCM, l'Unizo, Fed.Ho.Re.Ca Wallonie, Fed.Ho.Re.Ca Bruxelles et Fed.Ho.Re.Ca Flandre lancent une pétition. Elle permet aux personnes qui le souhaitent de soutenir la revendication. » Politiques tenez votre promesse … Baissez la TVA maintenant! Moins de taxe, plus d’ avenir. UCM, UNIZO, Horéca Wallonie, Horéca Bruxelles, Horéca Flandre vous demande de signer la pétition ci- dessous.

POUR DES RAISONS DE SÉCURITÉ VEUILLEZ REMPLIR LES CARACTÈRES EN DESSOUS DE LA PÉTITION (sur le formulaire de réaction). Cliquez le bouton pour réagir.

Reacties 653 (1 - 15)

 • ik weet echt niet waar de regering het geld binnenkort nog gaat kunnen vinden, als ze alles in het gedrang brengen bij de zelfstandigen.
  het is niet enkel van de inkomens van de zelfstandigen, maar zelfs van de klanten die de zelfstandigen hebben, deze worden zelfs uitgezogen! BTW is geen inkomen voor een zelfstandige, deze gaat rechtstreeks naar de overheid!
  als de klanten het niet meer kunnen betalen, noch de zelfstandigen, zal de overheid NIKS-NERGENS meer kunnen vinden en wat dan?
  maak het eens realistisch mensen, wie zijn jullie om zo geldlustig te zijn, niet menselijk allesinds! (gepost door lesage joëlle)
 • De horeca is een zeer arbeidsintensieve sector. De sociale werkgeverslasten in België zijn moordend. De fiscale inkomstenbelasting behoort tot de hoogste ter wereld. Momenteel bedraagt in België de BTW voor drankverkoop 21 % en voor eten 12 %. Vergeleken met onze buurlanden (luxemburg 12 %, nederland 6 %, frankrijk 5,5 %)is dit exorbitant. De geplande introductie van de Blackbox staat gelijk met financiële zelfmoord voor de ganse restaurantsector. Duizenden horecazaken zullen binnen het jaar over de kop gaan. Alleen bij een verdubbeling van de verkoopprijzen kan men het in de sector leefbaar houden. Ik denk echter niet dat de consument deze prijs zal willen (kunnen) betalen. Dank U wel mijnheer Crombez voor uw economisch inzicht. Dank U wel mijnheer Di Rupo dat we bij de besten van de klas behoren. Geef uw steun aan www.stopdefiscaleonzin.be (gepost door Cheyns Nico)
 • Natuurlijk wordt de BTW betaald door de consument. De btw verhoogt dus de prijs voor de consument. En hoe hoger de prijs, hoe lager de vraag .. en dus de inkomsten voor de ondernemer. (gepost door Marieke)
 • Misschien zie ik het verkeerd maar ik dacht dat de btw door de consument betaald wordt.
  Uiteindelijk stort de ondernemer de ontvangen belastingen ( door de klanten betaald) naar vader staat.
  Ik zie geen verschil in inkomsten voor de horecauitbaters.

  Maar ja ik ben zelfstandig in de tuinsector en geniet dan ook geen voorkeuren hoe dan ook.

  Voor alle een goed jaar met weinig vakbond.
  dan komt het zeker in orde

  Danny (gepost door Daniel)
 • En nu een betrouwbare ontvangenregistratie ! (gepost door jc)
 • Hoe is het mogelijk!!!!

  Tis weer BELGISCH; De REGERING wil meer banen Crieeren door de BTW naar 12% te verlagen en ze zeggen er zelf bij dat de prijzen niet zullen dalen voor de klant. Ja dat zal wel. We vroegen wel 6% verlaging. Zo crieer je meer banen en ik denk dat iedere horeca uitbater wel weet als hij de prijzen verlaagd in zijn zaak er meer volk over de vloer zal komen. Waarom zou nu iedereen personeel beginnen aanwerven als de klant het te duur vind in de restaurants en niet meer langskomt. Zolang het niet betaalbaarder is voor de klant, zullen we minder klanten hebben en zullen er meer en meer faillisementen volgen. Mijn droom was 6% BTW, prijzen verlagen, klant gelukkig, meer banen, crisis horeca opgelost. Denk daar maar eens over na Heren POLITIEKERS. (gepost door DM)
 • Nu dat de btw verlaagd wordt naar 12%, zijn er stemmen die opogaan bij de uitbaters om enkel meer personeel aan te werven en niet de tarieven te doen dalen. Jobs vroegen de ministers, maar veel kleine restaurants werken met familiepersoneel en zullen niet aanwerven. Dus alles in eigen pocket; klant zal weer de dupe zijn. Laat mij dus lachen heren horecauitbaters ! Ik zelf zal in België nog maar weinig naar restaurant gaan! Liever in Frankrijk, goe weten! (gepost door brandeman1)
 • Nu dat de btw verlaagd wordt naar 12%, zijn er stemmen die opogaan bij de uitbaters om enkel meer personeel aan te werven en niet de tarieven te doen dalen. Jobs vroegen de ministers, maar veel kleine restaurants werken met familiepersoneel en zullen niet aanwerven. Dus alles in eigen pocket; klant zal weer de dupe zijn. Laat mij dus lachen heren horecauitbaters ! Ik zelf zal in België nog maar weinig naar restaurant gaan! Liever in Frankrijk, goe weten! (gepost door brandeman1)
 • Dat er geen algemene verlaging komt van de BTW naar 6 % is al bekend .We zouden wel een kluitje krijgen waarmee we in het riet gestuurd worden . Stuur vandaag nog " SOS Horeca " naar enkele beleidsmensen om ons niet te vergeten en ook naar uw collega's met de vraag om een mailtje te sturen om zo een kettingreactie beweeg te brengen .
  Stuur naar gvanhengel@vanhengel.irisnet.be ; contact@didier-reynders.org ; info@premier.fed.be

  samen staan we sterk

  (gepost door De uitgemolken koe)
 • Wat is de ECHTE reden van dit alles ?
  UNIZO die zoveel mogelijk EXTRA leden wil werven !
  PRIJS : 175,00 Euro ( per jaar ) (gepost door JD)
 • Gazet Van Antwerpen en Het Laatste Nieuws zien de BTW-verlaging anders dan de Horeca.
  Plaats geen aankondigingen of reklame meer in deze kranten.
  BTW-verlaging is nodig NU !!! (gepost door Dirk)
 • hopeloos (gepost door keirsmakers ronald)
 • Btw nu naar 6 procent, heren politici ! (gepost door Bert Danny)
 • waarde collega's, beste vrienden,
  vele jaren werden wij door onze politici als sector als pasmunt gebruikt (misbruikt) om eigen belangen uit de brand te slepen. (België was één van de "voorstanders" van btw verlaging in de horeca, maar ze lieten die vookeur graag varen om andere dingen te bekomen op europees niveau) Nu stellen we vast dat eens dit heikel punt op europees niveau toch een feit geworden is dat zelfs de landen die eerst principieel tegen waren, de ogen geopend hebben, en hun btw reeds verlaagd hebben voor de horeca. In België daarentegen ZULLEN wij heegst waarschijnlijk opnieuw gebruikt (misbruikt) worden als pasmunt om de begroting in "evenwicht" proberen te krijgen!!!! Wordt het niet stilaan tijd dat de regering stopt met ons-en excuseer me voor de term- als HOEREN van de maatschappij te behandelen? En dat ze stoppen met ons te misbruiken wanneer het hen uit komt? Verlaag de btw, nu ! (gepost door saint germain dieter)
 • als de vld zoals voor de verkiezingen beloofd,
  door bart Tommelein op een persconferentie
  van de verlaging horeca btw een breekpunt maakt, dan is er geen problleem.
  Wie geen woord heeft zal het wel voelen bij de volgende verkiezingen.

  Ik heb er dus alle vertrouwen in

  Bistro Galaxy Middelkerke (gepost door jean pierre brys)
Vorige  |1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|  Volgende
Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito