Alles over de starters-bvba

startersbvba 1 euro gSinds 1 juni kunnen startende ondernemers een starters-bvba oprichten. Deze nieuwe ondernemingsvorm, die geïnspireerd is op de Engelse 'Limited' (Ltd.), versoepelt de voorwaarden voor het minimum startkapitaal. Op deze pagina leest u er meer over.

De voordelen:

De starters-bvba heeft volgens UNIZO twee belangrijke voordelen:

  1. Ondernemersplannen hoeven niet meer spaak te lopen op een gebrek aan kapitaal, want een startersbvba kan al starten met 1€.
  2. Enkele voorwaarden sluiten avonturiers uit van de nieuwe ondernemingsvorm: een boekhouder of financieel expert moet helpen bij het financieel plan én bij een faling zijn de rechten van schuldeisers gevrijwaard.

De nadelen:

Recent zorgde de vergelijkbare Engelese ondernemingsvorm, de 'Limited' (Ltd.), voor heel wat problemen terzake. UNIZO waarschuwde eerder al voor de fiscale handicap: eventuele winst uit een starters-bvba kan moeilijker onder het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting vallen. UNIZO wil deze nieuwe ondernemingsvorm na zes maanden geëvalueerd zien.

UNIZO noemt de starters-bvba een goed crisisalternatief voor bestaande ondernemingsvormen, zolang de ondernemer niet teveel winst maakt tenminste. Dan duiken immers twee nadelen op:

startersbvba 2 k1. Winst wordt zwaar belast

Om in aanmerking te komen voor het verlaagd opklimmend tarief (24,98%) in de vennootschapsbelasting mag je maximum 13% van het gestort kapitaal uitkeren als dividend. Bij de starters-bvba met een kapitaal van 1 euro is in de eerste jaren dus geen dividenduitkering mogelijk zonder 33,99% belasting te betalen op de winst.

Voorbeeld:
Jan start een snoepwinkel met een starters-
bvba en een geplaatst en gestort kapitaal van 2.500 euro. Als hij nu winst maakt met zijn snoepwinkel kan hij die winst wel uitkeren, maar om het verlaagde tarief te behouden mag hij niet meer uitkeren dan 13% van 2.500 euro. Als Jan een gewone bvba had gehad met een minimumkapitaal van 18.550 euro en 6.200 euro gestort kapitaal, kan Jan 13% van 6.200 uitkeren en toch nog het verlaagd tarief krijgen.

 

2. Kwart winst reserveren

Een tweede mogelijke probleem volgens UNIZO is dat een kwart van de winst moet gereserveerd worden. Bij een gewone bvba is dat slechts 5%. Nochtans moet, in tegenstelling tot bij een bvba, een financieel plan worden opgesteld onder toezicht van een expert uit de cijferberoepen (boekhouder, bedrijfsrevisor, enz.) om vroegtijdige faillissementen door een gebrek aan ervaring te voorkomen.

Bovendien, als men dit kapitaal nadien gebruikt voor de verhoging van het kapitaal (verplicht na 5 jaar in de starters-bvba), dan wordt dit bedrag van de reserves niet gelijkgesteld aan gestort kapitaal, wat van belang is voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting.

Voorbeeld:
Jan richt een starters-
bvba op met 100 euro. Gedurende 5 jaar behoudt hij 1/4 van zijn winst als wettelijke reserve in de vennootschap, na 5 jaar zit hier 20.000 euro in.
Na 5 jaar is Jan verplicht om zijn kapitaal te verhogen tot 18.550 en hij wil hiervoor de opgebouwde reserve gebruiken. Fiscaal is dit echter geen gestort kapitaal, de werkelijke storting door Jan is beperkt tot 100 euro.
Omdat 1 van de voorwaarden voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting is dat men niet meer dan 13% van zijn gestort kapitaal uitkeert als dividend, kan Jan slechts 13 euro als dividend uitkeren wil hij onder het verlaagd tarief blijven. Keert hij meer uit dan zal hij onder het gewoon tarief in de vennootschapsbelasting van 33,99% vallen.
De enige oplossing hiervoor is dat Jan werkelijk geld inbrengt in de vennootschap en zo het fiscaal gestort kapitaal verhoogt. Maar waarom dan de eerste 5 jaar telkens ¼ van de winst opzij zetten in de vennootschap?

Proximus - ROS - LB
Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito