Als ik als zelfstandige wil starten welke formaliteiten moet ik dan vervullen?

Er zijn een aantal standaardformaliteiten die van toepassing zijn voor de meeste beroepen. Deze gelden zowel voor starters in hoofd- als in bijberoep. Daarnaast zijn er ook vaak specifieke vereisten naargelang het beroep. Zie daarvoor de rubriek beroepen / beroepsvereisten.

Standaardformaliteiten:

 • Openen zichtrekening
  Als zelfstandig handelaar of vakman moet je een zichtrekening hebben bij een in België gevestigde bank. De rekening moet op jouw naam staan.
   
 • Voorafgaande vergunningen Vooraleer je je naar het ondernemingsloket begeeft, check je best of je geen voorafgaande vergunning nodig hebt:
  • Leurkaart (Meer info)
  • Beroepskaart (Meer info)
  • Vergunning beenhouwer-spekslager: deze vergunning dient aangevraagd te worden bij de FOD Middenstand. (Meer info)
 • Inschrijving bij het Ondernemingsloket
  Als starter van een handels- of ambachtsonderneming of als vrij beroeper ben je verplicht je onderneming in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen en een ondernemingsnummer aan te vragen. Dit geldt zowel voor handelaars, handelsvennootschappen en vrij beroepen. Een ondernemingsnummer vraag je aan via een erkend ondernemingsloket zoals Zenito Ondernemingsloket, het Ondernemingsloket van UNIZO en haar partners.
   
 • Activeren BTW-Status
  Nadat jouw onderneming in de KBO is ingeschreven, dien je een BTW identificatie aan te vragen. Ook hiervoor kan je terecht bij het Ondernemingsloket. Op dit moment dien je het BTW-stelsel aan te geven waarvoor je opteert: de gewone regeling, maandelijkse aangiftes, het vrijstellingsregime, het forfaitair stelsel, enz.
   
 • Andere vergunningen of registratie voor bepaalde activiteiten
  Voor verschillende beroepen gelden bijkomende verplichtingen. Afhankelijk van de activiteit en van de specifieke kenmerken van de onderneming zijn extra passende vergunningen of een registratie nodig. Voorbeelden zijn: de milieuvergunning, de registratie voor aannemers, exportvergunning, vergunning voor fabriceren of in de handel brengen van voedingswaren, enz. Ook voor dienstverlenende beroepen gelden meestal specifieke reglementeringen. Zij vragen een erkenning aan via hun orde of beroepsinstituut. Meer info hierover vind je bij het Ondernemingsloket.
   
 • Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds
  Als zelfstandige in hoofd- én bijberoep, moet je je ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit fonds int de sociale bijdragen die je moet betalen en zorgt ervoor dat de uitkeringen correct gebeuren. Je kan hiervoor terecht bij Zenito Sociaal Verzekeringsfonds, Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen.
   
 • Aansluiten bij een ziekenfonds
  Om in orde te zijn met je ziekteverzekering is ook een aansluiting bij een ziekenfonds nodig. Als je al reeds aangesloten bent, meld je een wijziging van jouw statuut.

Daarnaast zijn er een aantal extra formaliteiten die mogelijk op jouw activiteit van toepassing zijn:

 • Voor het aanwerven van personeel (Meer info)
 • Voor het oprichten van een vennootschap (Meer info)

 

Laatste aanpassing: maandag 03 november 2014
Lid worden Infopakket

Startersservice login

Reeds geregistreerd?

Wachtwoord vergeten / Registreren

Startersservice Nieuwsbrief

Wil je 2-wekelijks een interessante nieuwsbrief ontvangen?

Bekijk hier een voorbeeld

Startersservice Activiteiten

Activiteiten specifiek voor startende ondernemers

Activiteiten in uw buurt

Startersservice Tools

nationale partners AO met steun via - pact 2020

Stel uw vraag
BelgacomElectrabelKBCADMBZenito