“2020 is sowieso verloren” 

corona: de gezichten van de crisis
Zijn rups blonk en glom in het centrum van Sambreville, klaar om de eerste kinderen te ontvangen. Tot Steve Severeyns nog voor de start van de maartse kermis zijn attractie weer moest afbreken. Boosdoener was corona natuurlijk. En het werd er niet beter op.  

corona: de gezichten van de crisis

“Mijn kermisseizoen start rond carnaval. In mijn geval met de kermis van Sambreville. Op woensdag was alles opgebouwd en op vrijdag kregen we het bericht dat alle kermissen verboden werden vanwege corona. Ik ben met tranen in de ogen weggereden, uitgewuifd door heel wat lokale handelaars, velen ook met tranen in de ogen. Niemand wist wat er ging komen.” 

"Ik ben met tranen in de ogen weggereden"

 

“Ik ging er naïef van uit dat we op 5 april weer op de kermissen mochten staan. Die datum werd altijd maar opgeschoven… In de zomer mocht het wel, maar de gemeentes waar ik sta, beslisten om de kermis af te schaffen, ondanks de lage besmettingscijfers. Dat ligt nog altijd zwaar op de maag. Toen hadden ze ons de kans moeten geven om het jaar een beetje goed te maken.” 

“Mijn eerste kermis was die van Leuven in september. Onder strikte voorwaarden natuurlijk. De kermissfeer was er en de mensen waren heel blij, maar onze omzet was veel minder dan anders. De volgende had de oktoberfoor van Oostende moeten zijn. Maar ook daar moesten we na het openingsweekend weer afbreken. 2020 is sowieso voor mij verloren, want mijn seizoen stopt in november.”  

Iedereen in het schuitje 

“De vele steunmaatregelen maken het verlies niet goed, maar zorgen er wel voor dat ik kan overleven. Maar de rekening volgt nog. Zo kreeg ik uitstel voor mijn sociale bijdragen en voor mijn energiefactuur, maar die moet ik ooit wel betalen.”  

"Als nationaal secretaris van de kermisfederatie zie ik hoeveel collega’s het nu moeilijk hebben." 

 

“Normaal spaar je als kermisuitbater in de zomer om de winter te overbruggen. Dat is niet gelukt, maar de vaste kosten zijn wel gebleven. Ik heb nu schrik dat mijn vrachtwagen een foutmelding gaat geven, want dan zit je direct aan een paar duizend euro kosten en dat zou nu wel moeilijk worden. Mijn voortbestaan hangt af van hoe lang het nog zal duren.” 

“Als nationaal secretaris van de kermisfederatie zie ik hoeveel collega’s het nu moeilijk hebben. De kermis bestaat hoofdzakelijk uit kermisfamilies en als iemand het moeilijk heeft, helpt de andere.  Maar dit is een heel andere situatie, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Ik vrees dat een aantal collega’s het circuit gaan verlaten.” 

Rups en roetsjbaan 

“Op straat komen zoals in het voorjaar gaan we niet doen. We pleiten wel voor gelijke regels. Tot voor kort mochten de pretparken openen en wij niet, terwijl een rups bij manier van spreken niet veel anders is dan een roetsjbaan. Het liefst van al houden wij alles open, onder strikte voorwaarden. Sluiten is altijd duurder, want je vaste kosten blijven lopen. En de deur toedoen gaat ook niet zomaar. Achter de kermis steekt een hele logistiek.” 

“Rooskleurig ziet de toekomst er niet uit, maar de meeste kermisuitbaters zijn nog altijd fier op hun beroep en richten hun blik op een goede heropstart in het voorjaar. Al hebben we nu even zin om in de zetel te liggen en onze mentale gezondheid weer op punt te krijgen voor we weer invliegen.”  

UNIZO wil elke ondernemer een stem geven!

Wij zorgen ervoor dat die gehoord wordt bij de regering en bij alle beleidsmakers.
Wil je weten waar UNIZO op dit moment voor strijdt? 

Lees het in de blog van onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche

Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid.
Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk.
Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.

Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!