5 vragen aan Vincent Van Walleghem

Vincent Van Walleghem, notaris
Wat was je beste investering ooit?
Ik was al jaren advocaat aan de Brusselse balie toen ik nogal plots besliste om notariaat bij te studeren. Een keuze die mijn professionele en privéleven sterk beïnvloedde. Ik was advocaat, trouwde dat jaar en studeerde bij… Nu kijk ik er fier op terug dat ik toen als werkstudent notariaat heb bijgestudeerd. Die sprong in het duister wagen, is het beste wat me is overkomen. Notaris kunnen worden in Koksijde was een ware droom die uitkwam.
 
Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
Grote namen spreken altijd tot de verbeelding, maar ook als ik rondom mij kijk zie ik lokale West-Vlaamse ondernemers heel erg knappe dingen doen. Wilfried Maerten uit De Panne is er zo eentje. Als leerkracht organiseerde hij in Durbuy vakanties, bosklassen en kampen voor kinderen. Later zette zijn zoon Bart Maerten ‘La Petite Merveille’ verder. In 2016 ging Maerten samen met Marc Coucke en namen ze de lokale concurrentie over. Ondertussen is het avonturenpark uitgegroeid tot dé trekpleister van Wallonië voor vele Vlamingen. Ook mijn dochter Sophie is elke zomer monitrice op de zomerkampen van LPM For Kids. Dit verhaal toont aan dat met durf, lef én visie heel veel mogelijk is. Zoals ik de stap naar het notariaat durfde maken, zo sprak Maerten Coucke aan voor een gezamenlijk project in Durbuy.
 
Van welke fout ben je blij dat je ze gemaakt hebt?
Ik haalde het eerder al aan, maar ik ben iéts te lang actief geweest in een beroep dat me eigenlijk minder lag. Uiteindelijk heb ik als advocaat wel veel geleerd dat me vandaag nog enorm van pas komt. De assertiviteit die een advocaat aan de dag hoort te leggen bijvoorbeeld. Ook doorzettingsvermogen en sociaal contact. Het is soms moeilijk om op jonge leeftijd te weten wat je écht wil. Het is pas nadien dat je kan terugkijken op een periode en moet toegeven dat je er toch veel van hebt bijgeleerd. Aan de jonge mensen zou ik wel willen zeggen: blijf zoeken tot je datgene tegenkomt wat je echt wil doen. Nadien is het gewoon een kwestie van de sprong te wagen.
 
“Ondernemers zijn overal”: wat is de gekste/vreemdste plaats/situatie waar jij als vrij beroeper al bent beland?
Een man maakte iedereen in zijn nabije omgeving graag wijs hoe ontzettend rijk hij wel niet was. Bij de erfenis bleek dat dit helemaal niet het geval. We vonden koffers vol valse briefjes van 10 000 Belgische frank.  Hij had uiteindelijk iedereen bedot, maar misschien nog het meest van alles zichzelf.
 
Wat wens jij jouw collega-vrij beroepers toe op de Dag van de Ondernemer?
Een goed team van medewerkers, engagement, een fijne werksfeer en positivisme. Ook een sterk geloof in eigen kunnen en de mensen rondom jou. Hoewel een zeker West-Vlaams gezond realisme zeker niet slecht is, is er ook nood aan een zogenaamd ‘possibilisme’: erin geloven dat heel wat mogelijk is! Ik wens iedereen een heel mooie Dag van de Ondernemer!