Aan je factuur voldaan? Da's corona verslaan!

De huidige crisis hakt wellicht ook op jouw omzetcijfer in. Dat maakt het allesbehalve evident om alle contractuele afspraken na te komen, zoals het betalen van facturen. De overheid nam verschillende maatregelen om cashflowproblemen te beperken, maar die blijken vaak onvoldoende. Zeker als de crisis verder blijft duren.

Maar wanneer jij jouw leverancier niet meer betaalt, dan kan hij die van hem niet meer betalen en die laatste die niet van hem en ga zo maar even door. Onze economie kan maar blijven draaien wanneer elke schakel in de ketting zijn of haar verantwoordelijkheid neemt.

Natuurlijk zijn het zware tijden, dat gaan we zeker niet ontkennen. Maar hoe moeilijk ook, wie zijn afspraken of contracten kan naleven, moet dat doen. Enkel zo vermijden we een sneeuwbaleffect van onbetaalde facturen met alle gevolgen van dien.

Daarom doen we een beroep op jou!

  • Probeer zoveel als mogelijk jouw eigen facturen te betalen, zeker die van lokale spelers en van zij die er financieel zwak voor staan
  • Maak, indien nodig, gebruik van de financiële steunmaatregelen om je liquiditeit op peil te houden. Zoals de overheidswaarborgregeling en het betalingsuitstel voor ondernemingskredieten
  • Blijf je problemen hebben met je cashflow, durf dan het gesprek met je schuldeiser aan te gaan. Ben je zelf schuldeiser, probeer je dan zo flexibel mogelijk op te stellen.

Verantwoordelijkheidszin en solidariteit zijn nu cruciaal. De beslissingen die elke individuele schakel in de keten neemt, hebben onmiskenbaar gevolgen voor alle andere schakels. De beste garantie om de crisis zo goed als mogelijk door te komen, is dit erkennen als zowel een bedreiging als opportuniteit.

Deze oproep doen ondernemersorganisaties UNIZO, VBO, UCM en Boerenbond in een gezamenlijke open brief

Alles weten over de impact van corona op jouw onderneming?

Check onze coronapagina