Aanvaardingsplicht oude matrassen uitgesteld naar 2021

De aanvaardingsplicht betekent dat elke handelszaak die matrassen verkoopt, verplicht een oude matras moet terugnemen bij aankoop van een nieuwe.

Wat was het probleem?

De Vlaamse regering wou de maatregelen invoeren vanaf 1 januari 2018. Maar enkel in Vlaanderen dus. Brussel en Wallonië waren niet van plan een gelijkaardige verplichting in te voeren. Een probleem dus voor handelszaken met ook verkooppunten in Brussel of Wallonië. En een extra concurrentieel nadeel ten opzichte van de online verloop. Bovendien waren er te weinig afzetmogelijkheden voor de gerecycleerde materialen

Wat heeft UNIZO eraan gedaan?

Samen met de federatie van meubelhandelaars NAVEM, pleitte UNIZO voor een uitstel van de aanvaardingsplicht. Bovendien vroeg UNIZO om de terugname vrijwillig te maken, meer garanties op voldoende afzetmogelijkheden voor de gerecycleerde materialen en een uniforme aanpak in heel België.

Wat is het resultaat?

Eind maart 2017 besliste de Vlaamse regering om de aanvaardingsplicht uit te stellen naar 2021.

Welke stappen volgen?

UNIZO blijft voorstander van een haalbaar en werkbaar systeem voor heel België, met een duidelijke ecologische en economische meerwaarde en voor een niet-verplichting.