Als u overschakelt van zelfstandige in bijberoep naar hoofdberoep, kan u dan de vakantiedagen die u als werknemer had laten uitbetalen?

Laatste aanpassing: 
20/04/2022

Gezien het systeem voor zelfstandigen volledig losstaat van het systeem voor werknemers en bijgevolg de opgebouwde dagen als werknemer niet kunnen meegenomen worden naar het zelfstandigenstatuut, geldt het volgende:

Enkel vakantiegeld (= loon voor de vakantiedagen)

  • De vakantiedagen waarop u recht heeft ingevolge uw tewerkstelling van vorig jaar, kunnen nog opgenomen worden voor het einde van de arbeidsovereenkomst. Het enkel vakantiegeld wordt dan uitbetaald op het moment van de opname. De niet opgenomen dagen zullen u uitbetaald worden in de vorm van vertrekvakantiegeld.
  • De dagen waarvoor u dit jaar reeds rechten heeft opgebouwd, zal u volgend jaar sowieso niet meer kunnen opnemen en deze zullen u worden uitbetaald onder de vorm van vertrekvakantiegeld

Dubbel vakantiegeld (= toeslag in verhouding tot het recht op vakantie)

  • Voor de dagen vorig jaar opgebouwd, zal het dubbel vakantiegeld uitbetaald worden in de vakantiemaand dit jaar waarin dit voor alle werknemers wordt uitbetaald, tenzij u eerder uit dienst gaat. In dit laatste geval zal dit dan ook als vertrekvakantiegeld worden uitbetaald bij uitdiensttreding.
  • De dagen waarvoor u dit jaar reeds rechten heeft opgebouwd, zal het dubbel vakantiegeld sowieso als vertrekvakantiegeld worden uitbetaald.

 

Meer over: Starten, Hoofdberoep-bijberoep, Verlof, Jaarlijkse vakantie
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!