Bedrijfsoverdracht: overlaten of verkoop?

Laatste aanpassing: 
12/11/2020

In beide gevallen is het van groot belang dat u tijdig begint met de overdracht van uw onderneming en zich daarbij professioneel laat begeleiden. Bij een geslaagde bedrijfsoverdracht laat u niets aan het toeval over. UNIZO adviseert een planmatige aanpak in 5 stappen.

  1. Oriëntatie

Een bedrijfsoverdracht zonder oriëntatiefase is als een orkest zonder dirigent. Een goede oriëntatie leidt tot heldere keuzes en geeft richting aan het overdrachtsproces. Als ondernemer moet u zich enkele belangrijke vragen stellen. Bent u er wel klaar voor? Wat betekent het bedrijf voor u? Welke richting wil u uitgaan? Kan u uw financiële status behouden? Deze fase bepaalt dus zeer sterk de verdere invulling van uw leven, zowel op persoonlijk als op financieel vlak.

  1. Informatie

Eens de keuzes gemaakt zijn, is het belangrijk zoveel mogelijk informatie te verzamelen over zowel de zakelijke als de emotionele kant van een bedrijfsoverdracht. Voer daarbij ook zeker een open communicatie met uw familie en personeel. U kan verder beroep doen op uw persoonlijke adviseur (boekhouder of accountant) of advies inwinnen bij andere professionele overnamebegeleiders. Of ga eens kijken op de Activiteitenkalender van Overnamemarkt waar u zich kan inschrijven voor infosessies, Adviesmarkten, Workshops= in 12 stappen bedrijf succesvol(ver)kopen, Zitdagen Overnamemarkt=  individuele adviesgesprekken.

  1. Voorbereiding

Als derde stap is nu de technische voorbereiding aan de orde. Deze staat in het teken van het verkoopklaar maken van uw onderneming. U stelt met behulp van uw overnamebegeleider een overdrachtsplan op en schenkt aandacht aan de volgende elementen: een overnamescan, een sterkte-zwakteanalyse, een waardebepaling en de mogelijke overdrachtsscenario’s (familiale opvolging of verkoop).

  1. Uitvoering

U implementeert vervolgens het overdrachtsplan in functie van het gekozen overdrachtsscenario. In dit stadium worden de volgende aspecten onderzocht: vraagprijs, verkoopstrategie, profiel van de opvolger, intentieverklaring, due-diligence (boekenonderzoek) en tot slot de overnameovereenkomst. Op OvernameMarkt kan u alvast op zoek gaan naar potentiële overnamekandidaten.

U wenst begeleiding bij de verkoop van uw zaak? 

Uw onderneming - vennootschap of eenmanszaak - heeft een verwachte verkoopwaarde beneden € 500.000,- ?

Meer informatie over het begeleidingstraject Advies op maat voor overlaters van een kleine onderneming.

Overnamemarkt en haar partners adviseren u van bij de start van uw bedrijfsoverdracht tot de ‘matching’ van uw onderneming met een geschikte kandidaat-koper.

U krijgt van Overnamemarkt en haar partners onafhankelijk en professioneel advies,  bij elke stap neemt u de beslissing voor uw bedrijfsoverdracht.

  1. Na de overdracht

Loslaten is niet eenvoudig. Neem op een fijne manier afscheid van uw bedrijf, respecteer de gemaakte afspraken en breng uw relaties op de hoogte van de nieuwe invulling van uw leven. Vanaf nu wordt uw levensmotto: niets moet, alles kan.

Uw voordeel als UNIZO-lid
UNIZO-leden kunnen bij alle activiteiten van Overnamemarkt en Integraal rekenen op een korting. 

Meer over: Overlaten-overnemen, Een onderneming overlaten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!