Betaal jij vanaf 2022 meer of minder voor je elektriciteit? Doe de test!

Laatste aanpassing: 
24/05/2022

VREG lanceert simulator nettarieven elektriciteit 2022

Midden 2022 verandert de elektriciteitsfactuur voor Vlaamse gezinnen en kleine bedrijven aangesloten op het laagspanningsnet. De nettarieven worden vanaf dan deels aangerekend via een zogenaamd capaciteitstarief. Dat is een essentiële stap om werk te maken van een betaalbare energietransitie.

De VREG lanceert nu een online simulator. Zo kunnen gezinnen en kleine bedrijven nu al de impact van die verandering op hun jaarlijkse elektriciteitsfactuur inschatten. Vandaag worden die nettarieven aangerekend op basis van afname van het net (kWh). Vanaf midden 2022 verandert dat. Dan zal een deel van de nettarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die men gebruikt: het ‘capaciteitstarief’. Dit gaat over een beperkt deel, zo’n 20% van de totale elektriciteitsfactuur. Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar enkel een andere manier om de netkosten te verdelen over alle gezinnen en bedrijven in Vlaanderen. Zuinig omgaan met elektriciteit blijft lonen. Probeer zeker ook om pieken te vermijden.

Heb je een klein bedrijf dat aangesloten is op het laagspanningsnet? Dan kan je de impact meten op je jaarlijkse elektriciteitsfactuur door de simulatie te maken. 

Doe de test!

Of ga naar de website van de VREG voor meer info.

Meer over: Nieuw vanaf 2022, Energie, Energie besparen: tips en premies, Energieprijzen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!