Corona: alles wat je moet weten over quarantaine en testen

Laatste aanpassing: 
26/01/2021

Er is heel wat te doen over de verplichting om in quarantaine te gaan, en vooral over de vraag wanneer dat nu juist moet. We zetten het even op een rijtje.

Mijn medewerker is besmet, wat nu?

Er zijn drie situaties waarin je zelf in quarantaine moet gaan:

1. Je vertoont symptomen van het virus

Bij symptomen, zet je jezelf in quarantaine en neem je contact op met jouw arts om je zo snel mogelijk te laten testen. Is de test positief, dan ga je in isolatie. 

Hoe lang moet ik in isolatie?  Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

2. Je bent in contact gekomen met iemand die besmet was

Als je in contact bent gekomen met iemand die besmet was, hoef je niet automatisch in quarantaine. Dat zal enkel hoeven als je een 'hoogrisico' - contact bent: 

  • Hoog-risico contacten moeten 7 dagen in quarantaine en zullen twee keer getest worden: zo snel mogelijk na identificatie en op het einde van de quarantaine. Het call center zal daarvoor 2 testcodes uitsturen. De eerste, vroege test laat toe om zo nodig bijkomende maatregelen te treffen voor “contacten van contacten”. Indien de contactpersoon langer dan 72u na het laatste hoog-risicocontact geïdentificeerd wordt, wordt enkel een test aan het einde van de quarantaine aanbevolen (en zal slechts 1 code worden uitgestuurd) om te vermijden dat testen elkaar te snel opvolgen

  • Voldoe je niet aan die voorwaarden (langer dan 15 minuten contact op minder dan 1,5m), dan wordt je gezien als een 'laagrisico'-contact. In dat geval moet je niet in quarantaine, en moet je je ook niet laten testen. Je wordt dan wel gevraagd om voorzichtig te zijn met sociale contacten, en waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. Ontwikkel je toch symptomen als 'laagrisico' -contact, dan volg je de stappen die beschreven staan onder punt 1: ga in isolatie en neem contact met de huisarts.

3. Je komt terug uit het buitenland

Reizigers (zowel inwoners als niet -inwoners) die terugkeren uit rode zones moeten een Passenger Locator Form in vullen en zullen worden beschouwd als "hoogrisicocontacten", wat betekent dat ze verplicht in quarantaine moeten. Als je echter met eigen vervoer naar België komt (dus niet per trein, bus, boot of vliegtuig), dan zal je dat PLF enkel moeten invullen (en dus inquarantaine moeten gaan en je laten testen) als je langer dan 48 u in een rode zone bent geweest, en je langer dan 48u in België blijft.

Deze maatregel geldt voorlopig tot 1 maart, tenzij anders gespecifieerd. Er zijn slechts in een beperkt aantal gevallen strikte uitzonderingen voorzien:

  1. Voor mensen die kritische functies uitoefenen in essentiële sectoren kan het verrichten van arbeid op de plaats van tewerkstelling worden toegestaan, mits een attest van de werkgever of zelfstandige.
  2. Studenten krijgen de toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen (uitsluitend voor het afleggen van het examen);
  3. Sinds 4 januari 2021 wordt voor inwoners/reizigers die om professionele redenen in het buitenland verbleven, in de beoordeling van het Passagier Lokalisatie Formulier rekening gehouden met professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd bij het invullen van de zelfevaluatietool. Daardoor zullen zij in de meeste gevallen niet in quarantaine moeten als ze voor minder dan 72 naar België komen. 

Alle verplichtingen bij terugkeer uit rode zone op een rijtje

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!