Corona: verplicht attest voor werknemers die niet kunnen telewerken!

Laatste aanpassing: 
29/03/2021

Elke onderneming is verplicht telewerk te voorzien voor zijn personeel waar mogelijk.  Niet-essentiële verplaatsingen blijven wel toegelaten, behalve tijdens de avonklok. Werknemers die niet telewerken, hebben een attest nodig.

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers thuis te laten werken.

Enkel voor de functies waarvoor thuiswerk niet mogelijk is, mag de werknemer op de werkplek aanwezig zijn. Hetzelfde geldt wanneer de werknemer voor een dringende taak op kantoor moet zijn. In deze gevallen moet je je werknemers veilig aan het werk zetten en de COVID-19 preventiemaatregelen naleven

Komt jouw medewerker (sporadisch of regelmatig) toch naar kantoor, dan moet je hem/haar daar een attest voor meegeven. Hetzelfde geldt wanneer jouw medewerker zich moet verplaatsen voor het werk tijdens de avondklok. Strikt genomen stelt het Ministerieel Besluit dat je ook een ander bewijsstuk mag meegeven aan de werknemer, maar in de praktijk zal een attest het duidelijkst zijn. Het attest moet niet noodzakelijk een gedetailleerde omschrijving omvatten van de redenen waarom de werknemer niet kan telewerken. Een bijzondere motivering is dus niet nodig, het volstaat dat je als werkgever een stuk meegeeft aan de werknemer dat aangeeft dat hij of zij niet kan thuiswerken. 

UNIZO stelt een model van zo'n attest ter beschikking aan leden! Log je in en hernieuw deze pagina, dan kan je het model hieronder downloaden!

Als ondernemer heb je geen attest nodig, ook niet als je niet telewerkt. Het Ministerieel Besluit legt de verplichting tot het bijhebben van een attest of bewijsstuk enkel op ten aanzien van werknemers. 

Vergeet ook niet jou medewerkers te registreren: je moet als werkgever elke maand aangeven hoeveel werknemers je hebt, en hoeveel daarvan niet kunnen telewerken. De aangifte gebeurt op de portaalsite van de FOD Sociale Zekerheid

Meer over: Corona, Telewerk
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!