Je medewerkers veilig aan het werk zetten in coronatijden: welke inbreuken moet je absoluut vermijden? UPDATE VAN DE GIDS! (30 okt)

Laatste aanpassing: 
24/11/2020

 

Om het coronavirus hopelijk ooit de kop in te drukken, moeten we met zijn allen de wettelijke coronamaatregelen volgen. Handen wassen, een mondmasker dragen, afstand houden... Telewerk moet zoveel mogelijk de norm zijn. Maar als dat niet kan heb je als werkgever een belangrijke taak: zorgen dat je werknemers op een veilige manier kunnen werken. Dat is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van je werknemers en jezelf, maar ook voor de werking van je bedrijf. Want als een of meerdere medewerkers door corona uitvallen, bedreigt dit de continuïteit van jouw onderneming.

Om alles goed in banen te leiden, is er al een hele tijd de gids 'Veilig aan het werk'. Daarin staan richtlijnen om je werknemers zo veilig mogelijk aan het werk te zetten. Deze gids kreeg een update.

We zetten hieronder ter herinnering nog eens belangrijkste maatregelen op een rij waar ook de inspectiediensten het strengst op toezien. Zorg dus zeker dat je met alle regels in orde bent! 

  • Als je een eerdere inbreuk gemaakt hebt, stel je daarmee zeker in orde. 
  • Leef de maatregelen inzake quarantaine, isolatie en contactopsporing strikt na (absoluut not done: als werkgever -met uitzondering van de gezondheidszorg- verplicht je een positief geteste asymptomatische medewerker of werknemer die van rode zones terugkeert toch naar het werk te komen).
  • wanneer het werk er zich wel toe leent, sta dan zeker telewerk toe
  • Neem voldoende maatregelen om het anderhalvemeteren op het werk te garanderen
  • Neem passende maatregelen om het anderhalvemeteren te garanderen wanneer de werkplaats zich niet tot social distancing leent
  • voer een mondmaskerplicht in in ruimtes waar organisatorische en collectieve beschermingsmiddelen onvoldoende bescherming kunnen bieden en waar de social distancing niet kan
  • Stel voldoende mondmaskers ter beschikking wanneer er een volledige of gedeeltelijke mondmaskerplicht voor de werknemers geldt
  • In het bedrijfsrestaurant:
    • laat 1,5 m tussen de tafelgezelschappen en ook voorzie plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief van minsten 1,8 m hoog 
    • niet met meer dan vier personen aan tafel laten zitten
    • niet aan statafels laten eten
    • aan dezelfde tafel blijven zitten
    • Leef de mondmaskerplicht na in keuken en/of eetzaal;
    • geen bediening aan de bar;
    • hou een register bij met contactgegevens van één klant per tafel
  • Voorzie voldoende sanitaire maatregelen voor de handhygiëne en of voldoende en/of onaangepaste sanitaire voorzieningen en middelen.
  • Voorzie voldoende en frequent genoeg reinigen en desinfecteren van werkplekken, arbeidsmiddelen en sociale voorzieningen die door meerdere personen worden aangeraakt.
  • Voorzie voldoende luchtverversing van de werklokalen en/of recirculatie van lucht.
  • Maak geen gebruik van ventilatoren of elektrische handblazers in de toiletten.
  • Neem voldoende maatregelen om in het door de werkgever gemeenschappelijk georganiseerd transport virustransmissie te voorkomen (niet te veel in eenzelfde voertuig, mondmasker, voldoende ontsmetting van de oppervlakken).
  • In de bouw-, land- en tuinbouw-, schoonmaak- en vleessector waarbij de werkgever tijdelijk beroep doet op in het buitenland verblijvende werknemers of zelfstandigen, het register met verblijfsgegevens bijhouden en toezicht houden op het correct invullen van het passagier lokalisatie formulier.
Meer over: Corona
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!