Dat kan, op voorwaarde dat u een clausule van eigendomsvoorbehoud heeft opgenomen. In dat geval blijft u eigenaar van het verkochte goed, totdat de klant de volledige prijs heeft betaald.
Zo’n eigendomsvoorbehoud was vroeger al mogelijk, maar had twee beperkingen die sinds 1 januari 2018 werden weggewerkt.
In zo’n geval gaat het eigendomsvoorbehoud automatisch over op de schuldvordering die in de plaats komt.
Het eigendomsvoorbehoud moet schriftelijk zijn opgesteld. Tenzij de klant een consument is, is een ondertekening door de koper. Wanneer u dus als verkoper het eigendomsvoorbehoud in uw algemene voorwaarden plaatst, is dat voldoende (uiteraard op voorwaarde dat die algemene voorwaarden door de koper werden aanvaard, maar die aanvaarding kan stilzwijgend geschieden).
Alleen wanneer de koper een consument is, moet diens instemming uit het geschrift zelf blijken: of anders gezegd: het geschrift waarin de clausule is opgenomen moet door de consument ondertekend zijn.
Neen, dat is geen verplichting, behalve wanneer de kans bestaat dat het goed onroerend zou worden.
U doet er echter wel goed aan het eigendomsvoorbehoud sowieso in te schrijven in het pandregister, om latere conflicten met ander schuldeisers te vermijden. Het eigendomsvoorbehoud geeft immers een ‘supervoorrecht’, en gaat zelfs voor op pandhouders die een pand hebben verkregen op het goed maar u zal het tegen hen pas kunnen inroepen als het is ingeschreven.
Lees het antwoord hier.
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!