Het gebruik van bewakingscamera’s stijgt onafgebroken. De cameramodellen en de gebruiksmogelijkheden ervan nemen toe. Daarom werd de Wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera's ("Camerawet") opnieuw gewijzigd. Waar moet je rekening mee houden als ondernemer?
Als je een bewakingscamera plaatste aan of in uw zaak dan moest je vroeger aangifte doen bij de privacycommissie, inmiddels vervangen door de Gegevensbeschermingsautoriteit. Die aangifteverplichting is weggevallen, maar de aangifte aan politiediensten blijft wel behouden (ook van wijzigingen). Daarvoor werd er een nieuwe online aangiftetoepassing ontwikkeld.
De applicatie om camera's aan te geven is toegankelijk via de website www.aangiftecamera.be
Op de website moet je je identificeren om een aangifte te kunnen doen. Dat kan op drie manieren:
Zodra je bent aangemeld, verschijnen jouw persoonlijke gegevens die je indien nodig kunt aanpassen. Vervolgens kan je een nieuwe aangifte van een camerabewakingssysteem indienen.
Indien je vragen hebt over de aangifte of hierbij hulp nodig hebt, kan je terecht bij de helpdesk "camera" van de FOD Binnenlandse Zaken van maandag tot en met vrijdag tussen 9u en 17u op het nummer 02/739 42 80 of kan je een e-mail sturen naar naar helpdeskcamera@eranova.fgov.be.
Als je vroeger al een bewakingscamera aangegeven hebt via het elektronisch loket van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie), dan zal je dat nog eens opnieuw moeten doen via het nieuwe loket. Er wordt een overgangsperiode voorzien om je de tijd te geven om dit te doen: je hebt tot uiterlijk 31 december 2021 om hiermee in orde te zijn.
Als je bewakingscamera's geïnstalleerd hebt, zal je voortaan ook een register moeten bijhouden met alle beeldverwerkingsactiviteiten die je uitvoert. Dit register moet je op verzoek van de Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere privacycommissie) en de politiediensten steeds ter beschikking kunnen stellen. Dit is gelijkaardig aan de nieuwe privacyverplichtingen die gelden in het kader van de GDPR: dat bepaalt dat je een register van verwerkingsactiviteiten moet bijhouden als je persoonsgegevens verwerkt. Je kan je inspireren op het model dat door de Gegevensbeschermingsautoriteit online werd gezet op haar website.
In de camerawet wordt expliciet de mogelijkheid ingeschreven om in de nabijheid van een camera een scherm te plaatsen waar de gefilmde beelden in real time worden getoond. Dit moet (potentiële) winkeldieven afschrikken en een sterker effect genereren dan enkel het pictogram met het bewakingswaarschuwingsignaal. Dit werd voordien niet duidelijk toegelaten door de oude camerawet. Nu is die wettelijke grondslag er dus wel.
Consulteer de overheidswebsite van Veiligheid en Preventie voor meer info.
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!