De tijd begint te dringen voor het terugtrekkingsakkoord

Laatste aanpassing: 
25/10/2018

De tijd begint te dringen voor het terugtrekkingsakkoord

De Europese raad van oktober werd gezien als dé deadline voor het afronden van het scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Al snel bleek dat de top geen succes was maar eerder een mislukking genoemd kan worden.

Waar onderhandelt men precies over?

Op de tafel ligt nog steeds het terugtrekkingsakkoord van het VK uit de EU. Dat akkoord moet alles voor de scheiding regelen. Daarin zaten drie grote elementen. Ten eerste de rechten van EU inwoners in de UK en vice versa, ten tweede de rekening die het VK nog moet betalen aan de EU en ten derde de Noord-Ierse grens & Ierse grens.

Over de burgerrechten en de rekening zijn beide partijen het zo goed als eens, maar de Ierse grens blijft een groot probleem. De EU wil dat in het terugtrekkingsakkoord een clausule zit (de zogenaamde backstop) om de handel tussen Ierland en Noord-Ierland (dat deel uitmaakt van het VK) zo frictieloos mogelijk te houden. Op deze backstop kan men dan terugvallen indien de toekomstige handelsrelatie met de UK een slechtere situatie zou opleveren voor de Ierse grens dan voorzien is via de backstop.

Sinds de goede vrijdagakkoorden ligt namelijk vast dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland een ‘onzichtbare’ grens moet zijn, nl. zonder harde controles. De Europese oplossing zou zijn om Noord-Ierland in de douane-unie te houden en zo een harde grens te vermijden. Dit kan niet voor het VK omdat dit de ondeelbaarheid van het VK zou aantasten.

Ondertussen is ook een nieuw element opgedoken. Initieel was een transitieperiode voorzien, indien er een akkoord zou zijn over de terugtrekking, vanaf maart 2019 tot 31 december 2020. Tijdens de transitieperiode zou eigenlijk niets veranderen en zou de handelssituatie met het VK blijven zoals deze nu is. Het Verenigd Koninkrijk stelt nu voor om de transitieperiode te verlengen.

Voor & nadelen van een verlengde transitieperiode

UNIZO is altijd voorstander geweest van een transitieperiode. Voornamelijk omdat, wanneer deze niet voorzien zou zijn, handel na 29 maart 2019 zou terugvallen op WTO regels en de handelsregels nogmaals zouden wijzigen wanneer een nieuwe handelsrelatie met het VK vastligt.

Helaas is de voorziene periode vrij kort. De kans dat in 1 jaar en 9 maanden en nieuwe FTA met het VK wordt afgesloten is eerder klein dan reëel. Een verlening van de transitieperiode geeft de onderhandelaars dus meer tijd om een nieuwe handelsrelatie vast te leggen.

Helaas is zo’n verlenging politiek zeer moeilijk te verkopen aan de harde Britse brexiteers. Een langere transitieperiode wil ook zeggen dat het VK nog langer aan de Europese regels onderworpen blijft en de kostprijs van het VK ook zou oplopen. Ze blijven nl. langer in de interne markt.

Nog volgens de Britten, bij monde van Theresa May en Dominique Raab, zou een langere transitieperiode een alternatief zijn voor de Ierse backstop. Politiek een slimme poging, want daarmee zou het voornaamste obstakel voor een terugtrekkingsakkoord uit de weg geruimd worden. Helaas is het geen correcte redenering en biedt ze vooral te weinig zekerheid voor de Ieren. Ook de Europese positie is altijd geweest om geen terugtrekkingsakkoord af te sluiten zonder backstop.

Wat nu?

De Europese top was dus een mislukking en bijgevolg mikt men nu op de top van december (14 & 15 december) om alsnog een doorbraak te forceren en een terugtrekkingsakkoord te bereiken. De tijd begint wel te dringen gezien de formele Brexit datum op 29 maart volgend jaar is. Indien men er in december in slaagt om een akkoord te bereiken, moet dit akkoord ook, nog voor 29 maart 2019,  geratificeerd worden in het Europees parlement en het parlement in het VK. Vooral dat laatste kan nog zeer moeilijk blijken.

 

Meer over: Brexit, Internationaal, Export

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!