De vervoersvergunning: wanneer nodig en wat zijn de formaliteiten?

Er zijn twee elementen belangrijk om te bepalen of er een transportvergunning nodig is:

1) Een transportvergunning is enkel vereist als u vervoer voor rekening van derden gaat doen.

Vervoer voor rekening van derden is alle vervoer dat NIET voldoet aan de definitie van vervoer verricht voor eigen rekening. In de Belgische wetgeving is dit de definitie van “vervoer verricht voor eigen rekening”: 

  • De vervoerde goederen dienen eigendom te zijn van de onderneming of door haar te zijn verkocht of gekocht, verhuurd of gehuurd, voortgebracht, gedolven, bewerkt of hersteld
  • Het doel van het vervoer is de goederen naar de onderneming te brengen of deze vanuit de onderneming te verzenden, ofwel deze te verplaatsen binnen of buiten de onderneming voor haar eigen behoeften.
  • De voor dit vervoer gebruikte motorvoertuigen worden bestuurd door personeel dat in dienst is of ter beschikking gesteld is van de onderneming krachtens een contractuele verplichting.
  • De voertuigen die de goederen vervoeren moeten eigendom zijn van de onderneming of door haar op krediet zijn gekocht of door haar zijn gehuurd (in het laatste geval mits zij voldoen aan de voorwaarden van Richtlijn 2006/1/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 januari 2006 betreffende het gebruik van gehuurde voertuigen zonder bestuurder voor het vervoer van goederen over de weg)
  • Het vervoer mag slechts een secundaire bedrijvigheid zijn in het kader van de algemene werkzaamheden van de onderneming

2) Een transportvergunning is enkel vereist als u het vervoer voor rekening van derden doet met een voertuig met een nuttig laadvermogen > 500kg.

Het nuttig laadvermogen kan u vinden op de documenten van het voertuig. Het gewicht van de goederen dat u vervoert speelt dus geen enkele rol! Als u altijd kleine pakketjes vervoert van bvb 100 kg, maar daarvoor een voertuig gebruikt met een nuttig laadvermogen van 3500kg, dan moet u een transportvergunning hebben.

Meer over: Vergunningen, Vervoer, Goederenvervoer, Starten

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!