Doorwerken als zelfstandige na je 65ste: zegen of vloek?

Je nadert de pensioenleeftijd, maar je denkt nog niet aan stoppen met werken? Als je als zelfstandige blijft doorwerken na je 65ste, wat betekent dat dan voor je pensioen? Komt je uitkering in het gedrang?

Als zelfstandige moet je je pensioen niet aanvragen. Wanneer je 65ste verjaardag nadert, krijg je automatisch een voorstel van je pensioen administratie. Vanaf die leeftijd kan je onbeperkt bijverdienen zonder dat dat een invloed heeft op je uitkering.

Vóór je 65ste

Als je vóór de wettelijke pensioenleeftijd - en tot en met 2024 is dat 65 jaar - met pensioen gaat, dan moet je uitkijken als je wil bijverdienen, want dan krijg je een maximum aan toegelaten inkomsten opgelegd.

Overschrijd je die, dan moet je een deel van je pensioen terugbetalen. Voor elke procent overschrijding moet ook één procent pensioen weer worden ingeleverd. Bij een overschrijding van 100% of meer, moet het hele pensioen worden teruggestort. Voor een gepensioneerde die nog geen 65 is en evenmin een lange loopbaan had, ligt de grens op 6.538 euro netto-bedrijfs inkomsten voor zelfstandigen.

Na je 65ste

Om recht te hebben op het wettelijke minimumpensioen, heb je een loopbaan van 30 jaar nodig. Kom je daar niet aan, dan krijg je een uitkering op basis van je inkomsten - en die zijn vaak erg beperkt. Dus kan het interessant zijn om door te werken, in plaats van met pensioen te gaan en bij te verdienen. Maar let erop dat je inkomsten dan voldoende hoog zijn. Want 65-plussers zijn niet verplicht de minimumbijdrage in hoofdberoep te betalen. Dus heb je bescheiden inkomsten waardoor je geen minimumbijdrage betaalt, dan bouw je geen extra pensioenrechten op.

Zodra je je wettelijk pensioen opneemt, wordt ook jouw aanvullend pensioen verplicht uitbetaald. Wil je verder aanvullend pensioen opbouwen, dan moet je je  wettelijk pensioen dus uitstellen.

Heb je al recht op je volledige pensioen en werk je daarna toch verder, dan bouw je nog extra pensioenrechten op, behalve wanneer je een minimumpensioen geniet. In dat geval is het interessanter om met pensioen te gaan en bij te verdienen.

Kortom

  1. Als je vóór de wettelijke pensioen- leeftijd met pensioen gaat en wil bijverdienen, dan krijg je een maximum aan toegelaten inkomsten opgelegd.
  2. Heb je nog geen loopbaan van 30 of 45 jaar dan heb je geen recht op het wettelijke minimumpensioen of je volledig pensioen. En dus is het interessant om je pensioen nog even uit te stellen.
  3. Heb je wél al recht op je volledige pensioen, dan bouw je nog extra pensioenrechten op, tenzij je een minimumpensioen geniet. Dan verdien je beter gewoon bij terwijl je op pensioen bent.

 

Meer over: Pensioen zelfstandige

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!