Een televisiescherm plaatsen voor het EK? Dit zijn de regels!

Laatste aanpassing: 
13/08/2021

Het Europees Kampioenschap Voetbal komt er aan. Zoals je kon lezen, heeft de Minister van Binnenlandse Zaken daar specifieke instructies voor uitgebracht. We zetten de regels op een rijtje. 

Mag je een groot scherm plaatsen?

Overheden of privé-organisatoren die een groot scherm willen plaatsen op een plein of op een speciale locatie (evenementenhal, feestzaal, …), worden gezien als een ‘evenement’ en moeten dus de regels van evenementen volgen:

 • Je moet een ‘go’ hebben op basis van het Covid Event Risk Model, én op basis daarvan toelating krijgen van de gemeente. Hou je het evenement in een permanente infrastructuur (sporthal, congreszaal, feestzaal, evenementenhal, …) moet je ook een ‘go’ krijgen op basis van het Covid Infrasctructure Risk Model.
 • Gaat het evenement binnen door, dan is het aantal toegelaten personen beperkt tot 75% van de zaalcapaciteit, met een maximum van 200 personen (zittend).
 • De omzendbrief raadt evenwel aan om het evenement zoveel mogelijk buiten te organiseren. Dan zijn 400 personen toegelaten. Het publiek mag rechtstaan, in groepjes van maximaal 4 personen, met anderhalve meter tussen elk groepje. Indien het publiek echter eten of drinken kan krijgen, moet iedereen zitten aan tafels van maximaal 4 personen, volgens de regels van het horecaprotocol (dus geen bediening aan de bar).
 • Er wordt aanbevolen om te werken met een registratiesysteem, en eventueel met tijdsloten waarop deelnemers toegang krijgen.
 • In elk geval moet er een toegangscontrole worden voorzien. 
 • Het geluidsniveau mag maximaal 80 decibel bedragen.
 • Het terrein moet afgeschermd worden, zodat personen niet kunnen meevolgen van buiten het terrein.

Wat met een televisiescherm in een café?

 • Wanneer je geen groot scherm plaats op een afzonderlijke locatie, maar gewoon de televisie aanzet in jouw café, of een scherm op jouw terras plaatst, hoef je geen CERM of CIRM in te vullen, of toestemming te vragen aan de gemeente (tenzij je je terras zou uitbreiden naar aanleiding van het EK natuurlijk).
 • Je bent dan ook niet gebonden aan de regels uit de omzendbrief (hierboven), wat dus betekent dat je niet verplicht bent om een registratiesysteem op te zetten, of toegangscontrole te voorzien.
 • Je bent dan ook niet verplicht om ‘het terrein’ af te zetten. Maar je moet natuurlijk wel als uitbater er voor zorgen dat mensen niet samenscholen aan jouw café om de match te volgen.
 • Je moet uiteraard ook de bestaande regels uit het horecaprotocol naleven. Iedereen moet dus zitten, aan tafels van 4 personen. Het geluid mag 80 decibel niet overstijgen. Er is geen bediening aan de bar toegestaan.

Nog ondernemersvragen?ondernemerslijn

Was dit advies niet duidelijk? Of zit je met nog andere vragen omtrent jouw onderneming, statuur, medewerkers... ? Geen nood! Je kan met al jouw vragen terecht op onze UNIZO Ondernemerslijn via het nummer 02 21 22 678 of via ondernemerslijn@unizo.be

Stel jouw vraag

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!