OpgeletNaar aanleiding van de aanslagen op 22 maart 2016 werden heel wat steunmaatregelen uitgevaardigd. Vele van deze maatregelen zijn inmiddels verlopen. Dit geeft wel een inzicht in de mogelije maatregelen die de overheid kan nemen n.a.l.v. terreurdaden. |
De aanslagen van 22 maart 2016 in de Brusselse metro en op de Luchthaven hebben heel wat gevolgen veroorzaakt. Mogelijks heeft dit ook een impact op uw onderneming. Hieronder geven we u een overzicht van de steunmaatregelen die door de regering worden verleend, evenals een aantal nuttige tips en advies.
Als onderneming kan u zelf op een aantal vlakken een aantal praktische maatregelen voorzien om de veiligheid in en rond uw zaak te verhogen. Klik hier voor een aantal praktische tips.
Zelfstandigen in het Brussels Gewest of Zaventem
Naar aanleiding van de terreuraanslagen heeft de federale regering de volgende steunmaatregelen genomen specifiek ten voordele van de zelfstandigen in de buurthandel en horeca gelegen in het Brussels Gewest of Zaventem:
Voor meer informatie raden wij u aan om contact op te nemen met uw sociaal verzekeringsfonds.
Nieuwe steunmaatregelen: voor alle zelfstandigen uit alle sectoren over gans België!
Daarnaast kunnen àlle zelfstandigen die impact ondervinden in de nasleep van de aanslagen volgende steunmaatregelen inroepen, en dit voor de eerste 3 kwartalen van 2016:
Voorwaarde is dat u als zelfstandige kan aantonen dat u moeilijkheden ondervindt naar aanleiding van de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Het speelt daarbij geen rol waar uw zaak gevestigd is of in welke sector u actief bent. Voorbeelden:
Ook voor deze steunmaatregelen moet u contact opnemen met uw sociaal verzekeringsfonds.
Voor de specifieke steunmaatregelen op vlak van financiering van het Brussels Gewest klik hier
Ook inzake btw en belastingen biedt de federale regering een aantal steunmaatregelen:
Ook deze steunmaatregelen kan u inroepen ongeacht uw sector en ongeacht waar u gevestigd bent in België. Voorwaarde is dat u getroffen bent door de gevolgen van de aanslagen.
De fiscus zal daarbij een controle doen naar fiscale betalingshistoriek. Al zelfstandige of KMO moet u volgende gegevens aandragen: daling omzet, annulatie orders en reservaties, kettingreactie partnerbedrijven,..
Voor welke periode?
Procedure
U moet de aanvraag onmiddellijk indienen na vaststelling van betalingsproblemen. Dat kan voor alle maatregelen samen via 1 aanvraag bij 1 contactpersoon van de fiscus, met 1 formulier dat u hier kan downloaden. U moet uiteraard wel de administratieve verplichtingen en betalingsplannen naleven.
Tijdelijke werkloosheid
Indien u personeel heeft, is het aan te raden hen goed in te lichten en aan te geven wat uw verwachtingen zijn op vlak van aanwezigheid op de werkvloer. Stel uw medewerkers gerust. Toon begrip voor de twijfel en angst die mogelijks heerst. Biedt indien mogelijk ook flexibele oplossingen aan wanneer uw medewerkers hier om vragen.
De gevolgen van het terreuralarm op uw werkgeversverplichtingen hangen af van de vraag of het werk nog kan worden uitgevoerd. Indien dit niet het geval is, is er sprake van overmacht. U moet de personeelsleden die niet kunnen werken dan geen loon betalen. Ze kunnen wel een tijdelijke werkloosheidsvergoeding krijgen van de RVA. De werkgever moet hiertoe de RVA inlichten. Meer informatie hierover kan u hier vinden.
Ondernemingen kunnen "omwille van de gevolgen van de aanslagen van 22 maart 2016 en de daaraan verbonden gevolgen" tijdelijke werkloosheid wegens ‘overmacht’ inroepen. Dit kan nog tot 30 april 2016.
Let wel, voorwaarde is dat het werk daardoor niet kan worden uitgevoerd. Dit is niet het geval als het werk op werven op andere locaties kan doorgaan, als een vergadering ergens anders kan plaatsvinden, als er aan telewerk of satelietwerk kan gedaan worden, enz.
Van 1 mei tot 30 juni 2016 wordt het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verlengd:
Los daarvan kan in bepaalde gevallen ook een beroep gedaan worden op de regeling van economische werkloosheid. Bijvoorbeeld voor hotels en organisatoren van evenementen die heel veel aanulaties krijgen. Klik hier voor meer info op de website van de RVA.
Faciliteiten voor de betaling van RSZ-bijdragen
Als werkgever kan u volgende steunmaatregelen inroepen:
1. Afbetalingsplan
2. Vrijstelling van toeslagen en interesten bij laattijdige betaling
Bovendien zal de RSZ rekening houden met de bijzondere omstandigheden.
Hier kan u online uw aanvraag doen bij de RSZ.
U kan best uw klanten informeren over wat u doet, via een mail, uw website en etalage. Leg daarbij de nadruk op:
de continuïteit van uw zaak: in veel gevallen zal het business as usual zijn
de eventuele extra beveiligingsmaatregelen die u desgevallend neemt. Registratie van namen, verplicht aanbellen, …. Klik hier voor een aantal praktische tips.
de alternatieven die u biedt om uw klanten te bedienen (bereikbaarheid).
zeker als u met buitenlandse klanten en leveranciers werkt kan u best informeren, gezien de buitenlandse media uitgebreid bericht hebben over de situatie in België en Brussel
Stel dat u niet gevestigd bent in het Brussels Gewest, maar u moet er wel goederen leveren of u voert er wel opdrachten uit (aanneming, consultancy,...), moet u die verder uitvoeren?
In principe wel. Als u een contract heeft, dan moet u dat normaal gezien blijven uitvoeren. Maar check toch even de algemene voorwaarden of de kleine lettertjes. Misschien voorzien die wel een afwijking voor uitzonderlijke situaties, bijvoorbeeld als de veiligheid in het gedrang komt. Ga ook na of er gevallen van overmacht bepaald zijn die toelaten dat het contract (tijdelijk) niet uitgevoerd wordt (of moet worden). Los daarvan neemt u best even contact met uw klant of opdrachtgever om goede afspraken te maken en te zien of een uitstel mogelijk of wenselijk is.
Ja, u kan genieten van fiscale aftrek. Lees er hier alles over.
Meer vragen?Contacteer dan de Unizo Ondernemerslijn op het gratis nummer 0800 20 750 of ondernemerslijn@unizo.be Of raadpleeg de website http://crisiscentrum.be/nl |
Op zoek naar meer tips en ondernemersadvies?Raadpleeg dan www.unizo.be/kennisnet, de databank met up-to-date info op maat van zelfstandigen en KMO's |
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!