Extra mogelijkheid voor zelfstandigen om pensioen op te bouwen

Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen ligt laag. Daarom is het belangrijk dat u zelf uw pensioen mee kan opbouwen. Er bestond al de mogelijkheid van een VAPZ, maar ook dat was begrensd. Daarom drong UNIZO al lang aan om de mogelijkheden voor zelfstandigen om hun pensioen op te bouwen, te verruimen. De regering ging in op dat voorstel van UNIZO en voorziet nu effectief een bijkomende mogelijkheid. Hoe zit dat precies?

Als zelfstandige heeft u recht op een (beperkt) wettelijk pensioen. U doet er goed aan om daarnaast ook zelf uw pensioen op te bouwen.

Dat kan nu reeds door middel van:

  • een aanvullend pensioen: dat biedt bovendien een aantal sociale en fiscale voordelen. De stortingsmogelijkheden zijn evenwel gelimiteerd: mogen namelijk maximum 8,17% van het beroepsinkomen bedragen, met een absoluut plafond op 3.187,04 €.
  • als u een vennootschap heeft: in dat geval kan u zogenaamde interne pensioentoezeggingen doen voor u als bedrijfsleider. Vereiste is in dat geval dat u een vennootschap heeft, wat voor een groot deel zelfstandigen niet het geval is.

Daarom komt er nu een bijkomende mogelijkheid voor zelfstandigen: met de pensioentoezeggingen  of pensioenovereenkomst voor zelfstandigen. Dat biedt volgende voordelen:

  • het pensioenkapitaal wordt "slechts" belast aan 10%
  • de premies die u betaalt voor de pensioentoezeggingen worden belast aan 4,4% en zijn fiscaal aftrekbaar voor 30% (zij het dat dit beperkt moet zijn tot 80% van het loon dat men trekt als zelfstandige)

Goed om weten: de nieuwe mogelijkheid zal in werking treden in de loop van 2018. U zal dus dit jaar al kunnen starten met deze extra pensioenopbouw!

Meer over: Pensioen zelfstandige

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!