Corona: verplicht attest voor werknemers die niet kunnen telewerken!

Laatste aanpassing: 
09/11/2020

Elke onderneming moet telewerk invoeren waar mogelijk. Dat werd bepaald in de maatregelen die de federale overheid afkondigde op 30 oktober. Niet - essentiële verplaatsingen blijven wel toegelaten, behalve tijdens de avonklok. Ook werknemers die niet telewerken, hebben een attest nodig.

Als werkgever moet je er over waken dat je jouw werknemers zo veel mogelijk laat thuis werken. Enkel voor de functies waarvoor thuiswerk niet toegelaten is, mag de werknemer op de werkplek aanwezig zijn. Hetzelfde geldt wanneer de werknemer voor een dringende taak op kantoor moet zijn. Komt jouw medewerker (sporadisch of regelmatig) toch naar kantoor, dan moet je hem/haar daar een attest voor meegeven. Hetzelfde geldt wanneer jouw medewerker zich moet verplaatsen voor het werk tijdens de avondklok. Strikt genomen stelt het Ministerieel Besluit dat je ook een ander bewijsstuk mag meegeven aan de werknemer, maar in de praktijk zal een attest het duidelijkst zijn. Het attest moet niet noodzakelijk een gedetailleerde omschrijving omvatten van de redenen waarom de werknemer niet kan telewerken. Een bijzondere motivering is dus niet nodig, het volstaat dat je als werkgever een stuk meegeeft aan de werknemer dat aangeeft dat hij of zij niet kan thuiswerken. 

UNIZO stelt een model van zo'n attest ter beschikking aan leden! Log je in en hernieuw deze pagina, dan kan je het model hieronder downloaden!

Als ondernemer heb je geen attest nodig, ook niet als je niet telewerkt. Het Ministerieel Besluit legt de verplichting tot het bijhebben van een attest of bewijsstuk enkel op ten aanzien van werknemers. 

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!