Het Europese ODR-platform - te vermelden door ondernemers die via webshops aan de consument verkopen

Laatste aanpassing: 
28/09/2022

In 2016, heeft de Europese Commissie heeft een online platform opgericht om geschillen uit e-commerce buiten de rechtbank op te lossen.

Welke gevolgen heeft dit voor handelaars die via webshops aan de consument verkopen?

Concreet bestaat het ODR-platform (“Online Dispute Resolution”) uit een interactieve website die gratis en in alle officiële talen van de EU beschikbaar is. Consumenten en ondernemers kunnen er informatie vinden over de mogelijkheden om hun geschillen buitengerechtelijk te regelen. Daarnaast kunnen consumenten én ondernemingen er een klacht indienen met betrekking tot een online transactie. Deze klacht wordt dan door het platform bezorgd aan de bevoegde entiteit voor alternatieve geschillenregeling, of ADR-entiteit (“Alternatieve Dispute Resolution”). Elke ADR-entiteit hanteert eigen regels en procedures, maar over het algemeen zijn die eenvoudiger, sneller en goedkoper dan een rechtszaak. Belangrijk op te merken is dat deelname aan het ODR-systeem steeds op vrijwillige basis gebeurt. Jij en je consument moeten daar dus geen gebruik van maken om een geschil op te lossen.

Wat voortaan echter wél altijd verplicht is, is de opname van de link naar het ODR-platform (http://ec.europa.eu/odr/) op je website. Deze link moet voor consumenten gemakkelijk toegankelijk zijn. Een optie is om deze link op te nemen in jouw algemene voorwaarden.

Kortom

  • Als je een webshop hebt, ben je verplicht om op jouw website een link op te nemen naar het ODR-platform (http://ec.europa.eu/odr/).

  • De effectieve deelname aan het ODR-systeem is niet verplicht. Je kan dus steeds weigeren om eraan mee te werken, ook als de consument ernaar vraagt.

Voor geschillen tussen handelaars kan jeook steeds een beroep doen op een bemiddelaar indien je dat wenst.

Als Unizo-lid kan je op www.unizo.be/bemiddeling terecht voor een bemiddelaar. Het eerste uur van de bemiddeling is dan gratis.

Meer over: E-commerce, Webshop, Informatieplicht

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!