Hoe als ondernemer omgaan met de gekte rond Pokémon GO?

U kan er niet meer omheen. De Pokémon-gekte slaat ook bij ons volop toe. Ergert u er zich blauw aan of ziet u er een commerciële opportuniteit in? Alvast enkel tips en weetjes om er mee om te gaan als ondernemer.

Pokémonjagers in uw zaak?

Via PokémonGo moeten deelnemers zich fysiek op bepaalde plaatsen begeven om dan virtueel via hun smartphone de Pokémons te "vangen". De Pokémons zijn verstopt op heel wat plaatsen. Mogelijks dus ook aan of in uw zaak of bedrijfslocatie.  Op sommige plaatsen gaat de zoektocht mogelijks gepaard met een overrompeling aan Pokémonjagers.

Stel dat er Pokémonspelers in uw zaak komen, kan u hen dan de toegang ontzeggen?
Los van de vraag of dat commercieel wel een slimme zet is, bent u in principe baas in uw eigen zaak. U zou dus Pokémonspelers kunnen weigeren. Zeker als dat gepaard gaat met een overrompeling die leidt tot overlast voor andere klanten. Al is dat recht niet onbeperkt. Lees er hier meer over.

U kan ook altijd de Pokéstops, die in uw zaak gesitueerd zijn, laten verwijderen door ontwikkelaar Niantic. Dat kan u via dit webformulier.   

Zelf inspelen op de Pokémon-furie?

Mogelijk is uw zaak nu al gelegen in een winkelstraat of aan een andere plaats waar er een Pokémon verstopt zit. Zo geniet u hopelijk ook wat mee van de extra passage.

Misschien wilt u wel zelf ook een graantje meepikken. Als u het geluk heeft dat uw zaak gelegen is vlakbij een Pokémon, dan kan u een commerciële actie opzetten om al die bezoekers ook eens kennis te laten maken met uw aanbod en zo extra zaken te doen. U kan bijvoorbeeld waardebonnen uitdelen aan de voorbijgangers of een gadget of gratis attentie meegeven. Let erop om bij het uitdelen van folders of strooibriefjes steeds een verantwoordelijke uitgever te vermelden.

Zomaar zelf drank- of eetstandjes opzetten op plaatsen waar er Pokémons verstopt zijn, kan niet. Daarvoor is een leurkaart nodig (ambulante handel) en de toestemming van de gemeente om op die plaats te staan.

Daarnaast kan u met zogenaamde 'Lures' extra veel Pokémonjagers aantrekken: dit is een soort lokaas waarmee je een halfuur lang extra Pokémon aantrekt op een Pokéstop in uw buurt. U kan de 'Lures' aankopen via de app voor 100 PokéCoins, omgerekend 0,99 euro. Combineer zo'n actie ook met aankondigingen op sociale media.

Belangrijk

Om uit de toeloop van Pokemanjagers ook extra (potentiële) klanten te maken, organiseert u best tegelijk ook een commerciële actie: bijvoorbeeld waardebonnen uitdelen aan de voorbijgangers of een gadget of gratis attentie , of een extra korting of andere promoties in de winkel.

Wil u zelf de aandacht trekken door bijvoorbeeld afbeeldingen van Pokémonfiguurtjes op te hangen in uw etalage, let dan wel op! De Pokémonfiguurtjes zijn merkenrechtelijk beschermd. Tenzij u zelf spullen verkoopt uit het Pokémonassortiment, kan u dus niet zomaar affiches, posters of tekeningen van Pokémon ophangen in uw etalage of in uw winkel. Ook de naam Pokémon zelf is beschermd en mag dus niet zomaar gebruikt worden.

Uw personeel in de ban van Pokémon Go?

Mogelijks zijn er ook medewerkers van u in de ban van Pokémon Go. Tijdens de werkuren moeten uw medewerkers uiteraard aan het werk zijn. Het spelen van Pokémon Go zal hier in principe niet onder vallen (tenzij u uw medewerkers doelwitten laat zoeken in de omgeving van uw zaak...).

In principe gelden hiervoor dezelfde regels als voor alle andere privé-zaken tijdens de werkuren. U kan de afspraken rond privézaken op het werk best uitdrukkelijk opnemen in uw arbeidsreglement. In veel gevallen biedt ook een policy inzake IT, internet en smartphone gebruik al soelaas. Is er niets geregeld, ga dan voort op het gezond verstand, maar zorg ervoor dat het niet uit de hand loopt.

Nuttige info?

Andere interessante info die u wellicht zal interesseren: Hoe commerciële acties voeren via Facebook en andere sociale media?

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
 

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies.

Ons adviesteam staat voor u klaar! 

 

 

Meer over: Commerciële acties, Diverse marktpraktijken

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!