Hoe bent u dieven en inbrekers te slim af?

Laatste aanpassing: 
19/08/2022

De dagen worden korter, het weer is donker, de winter komt eraan... Traditioneel leidt dat helaas ook steeds tot een stijging van het aantal diefstallen en misdrijven. Helemaal veilig voor inbraken bent u nooit, maar u kunt het risico wel aanzienlijk beperken. Hoe doet u dat? We geven u enkele tips.

Voor particulieren volstaan meestal een degelijk deurslot en gezond verstand om inbraken te voorkomen, een bedrijf beveiligen vergt wat meer voorbereidend werk.
U houdt er bovendien beter rekening mee dat dieven en inbrekers niet altijd wachten tot u de deur uit bent of uw zaak gesloten hebt om toe te slaan. Maak het ze in ieder geval zo moeilijk mogelijk.

Open deur?

Vanzelfsprekend moeten deuren en ramen uw grootste bekommernis zijn. Sluit altijd deuren en ramen als u weggaat. Zorg voor stevigheid en kies voor veiligheidsglas als u een glazen deur wilt.
Vergeet de garagepoort niet te sluiten zodat gereedschap, fietsen of bromfietsen niet te kijk staan. Koepels en keldergaten worden het best beveiligd met een verankerd binnenrooster. Denk er altijd aan de kwetsbare punten goed te beveiligen. Het heeft geen zin de voordeur hermetisch af te sluiten als de achterdeur moeiteloos open kan.

Sleutelbeheer

Elke beveiliging faalt als de sleutels zoek raken of onbeheerd blijven liggen. Koop sleutels die niet door iedereen gekopieerd kunnen worden. Verstop ze ook nooit onder de mat, in de bloemenbak of brievenbus. Geef uitsluitend een reservesleutel aan iemand die u honderd procent vertrouwt. Zorg ervoor dat - als u voor lange tijd weg bent - iemand uw brievenbus komt leegmaken. Een uitpuilende brievenbus geeft te kennen dat u niet thuis of in de zaak bent.

Verdachte handelingen

Besteed aandacht aan verdachte handelingen in en rond uw zaak. Controleer altijd eerst de toegangen (ramen en deuren) voor u uw zaak opent. Laat u niet afleiden door een klant die komt 'verkennen'. Het gaat mogelijk om iemand die wil weten waar camera's en andere beveiligingsmiddelen te vinden zijn. Doe een sluitingsronde en controleer of er zich geen verdachte mensen of wagens in de nabijheid bevinden.

Voorzichtig met geld

Klanten zien beter niet hoeveel geld er in uw kassa ligt. Tel het geld niet tijdens de openingsuren en neem het ook niet mee naar buiten als u de zaak sluit. Kijk goed uit als het erg druk wordt in uw zaak. Dat is het moment waarop mensen met slechte bedoelingen vals geld proberen uit te geven of gewoon iets willen stelen.

Hoe geld vervoeren?

Doe het in de eerste plaats zo onopvallend mogelijk. Gebruik vooral geen geldkoffer. Gebruikt u uw eigen wagen, vergeet uw gsm dan niet mee te nemen en sluit alle portieren. Vermijd vaste gewoontes (zelfde tijdstip of zelfde route) en let op verdachte personen en situaties. Door elektronisch bankieren beperkt u de geldvoorraad. Laat evenwel nooit bank- of kredietkaarten rondslingeren.

Verhoogd risico

Sommige luxeproducten zoals juwelen, bont, merkkledij en audio verhogen het risico op inbraak. Dure producten moet u extra beveiligen. Stel uw rekken in uw zaak zo op dat u altijd het overzicht houdt. Zo vermijdt u dat u bestolen wordt waar u bijstaat.

U kan ook best uw waakzaamheid verhogen tijdens bepaalde periodes. Klassiek neemt de kans op diefstal toe in het najaar, als de dagen korter worden en het sneller donker wordt. Ook in aanloop naar het eindejaar verhoogt het risico. Dat bewijzen alvast de cijfers! De politie kondigde alvast aan om het toezicht en de controles de komende weken en maanden op te drijven.

Registratie

Breng op huishoudapparatuur, audi en video en dergelijke het nummer van uw identiteitskaart en andere identificatiegegevens aan met onuitwisbare markeerstift of een graveertoestel. Dat vergemakkelijkt het herkennen van gestolen goederen. Bewaar zo veel mogelijk facturen en neem foto's van juwelen en schilderijen.

Licht schrikt af

Dieven schuwen het licht. U doet er goed aan licht te laten branden in uw zaak. U kunt dat regelen met een tijdschakelaar. Er bestaan gebruiksvriendelijke lampen - zoals natrium - met laag elektriciteitsverbruik. Bij alarm moet het licht op volle kracht branden.

Elektronisch alarm

Elektronisch alarm is nuttig maar geen beveiliging op zich. Een buitenalarm heeft enkel zin als u afspraken met de buren of een bewakingsdienst hebt gemaakt. Er moet iemand zijn die op het alarm reageert, anders heeft het geen zin. Een systeem dat in verbinding staat met een centrale bewakingscentrale is zeer efficiënt. De beveiligingsapparatuur moet worden aangebracht door een erkend installateur. Van hem krijgt u een gelijkvormigheidsattest, dat de kwaliteit van de installatie garandeert.

Slachtoffer? Doe aangifte!

Bent u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer van diefstal of inbraak, verwittig de politie en laat alles onaangeroerd.

Doe steeds aangifte bij diefstal of vandalisme! dat kan online via www.police-on-web.be: lees hier hoe u best de aangifte doet.

Meer over: Beveiliging, Veiligheidspreventie, Veiligheidstips

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!