Hoe het ontslag wegens ziekte motiveren?

Laatste aanpassing: 
18/12/2015

Wanneer de werknemer overweegt om om een procedure in te spannen wegens discriminatie of kennelijk onredelijk ontslag, zal hij de redenen van het ontslag bij u opvragen.

Uw antwoord zal dan de vertrekbasis vormen voor een eventuele procedure, of zal de werknemer ertoe leiden daarvan af te zien. Het niet meedelen van de motieven wordt gesanctioneerd met een schadevergoeding van 2 weken loon.

Het is dus van belang om de redenen voor het ontslag reeds zoveel als mogelijk te omschrijven en te stofferen. Als het ontslag werkelijk gebaseerd is op de langdurige arbeidsongeschiktheid, dan kan u daar dus best niet over liegen. Als volledig andere redenen worden meegegeven die niet kunnen worden aangetoond voor de rechtbank, zal de rechter dit als indicatie zien dat het ontslag zeker gebaseerd was op de arbeidsongeschiktheid. Argumentatie die in dat stadium nog wordt aangedragen, zal sowieso als verdacht worden aangemerkt. Wanneer er naast de arbeidsongeschiktheid nog redenen zijn om te ontslaan, is het natuurlijk wel aangewezen om die redenen ook te vermelden.

Meer over: Ontslag, Ontslagbescherming, Ontslagmotivering, Ontslag van arbeidsongeschikte medewerkers
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!