Hoe kan u een diefstal voorkomen? Checklist diefstalbeveiliging.

Laatste aanpassing: 
14/09/2020

Voor particulieren volstaan meestal een degelijk deurslot en gezond verstand om inbraken te voorkomen, een bedrijf beveiligen vergt wat meer voorbereidend werk.
U houdt er bovendien beter rekening mee dat dieven en inbrekers niet altijd wachten tot u de deur uit bent of uw zaak gesloten hebt om toe te slaan. Maak het ze in ieder geval zo moeilijk mogelijk.

Open deur?

Vanzelfsprekend moeten deuren en ramen uw grootste bekommernis zijn. Sluit altijd deuren en ramen als u weggaat. Zorg voor stevigheid en kies voor veiligheidsglas als u een glazen deur wilt.
Vergeet de garagepoort niet te sluiten zodat gereedschap, fietsen of bromfietsen niet te kijk staan. Koepels en keldergaten worden het best beveiligd met een verankerd binnenrooster. Denk er altijd aan de kwetsbare punten goed te beveiligen. Het heeft geen zin de voordeur hermetisch af te sluiten als de achterdeur moeiteloos open kan.

Sleutelbeheer

Elke beveiliging faalt als de sleutels zoek raken of onbeheerd blijven liggen. Koop sleutels die niet door iedereen gekopieerd kunnen worden. Verstop ze ook nooit onder de mat, in de bloemenbak of brievenbus. Geef uitsluitend een reservesleutel aan iemand die u honderd procent vertrouwt. Zorg ervoor dat - als u voor lange tijd weg bent - iemand uw brievenbus komt leegmaken. Een uitpuilende brievenbus geeft te kennen dat u niet thuis of in de zaak bent.

Verdacht

Besteed aandacht aan verdachte handelingen in en rond uw zaak. Controleer altijd eerst de toegangen (ramen en deuren) voor u uw zaak opent. Laat u niet afleiden door een klant die komt 'verkennen'. Het gaat mogelijk om iemand die wil weten waar camera's en andere beveiligingsmiddelen te vinden zijn. Doe een sluitingsronde en controleer of er zich geen verdachte mensen of wagens in de nabijheid bevinden.

Voorzichtig met geld

Klanten zien beter niet hoeveel geld er in uw kassa ligt. Tel het geld niet tijdens de openingsuren en neem het ook niet mee naar buiten als u de zaak sluit. Kijk goed uit als het erg druk wordt in uw zaak. Dat is het moment waarop mensen met slechte bedoelingen vals geld proberen uit te geven of gewoon iets willen stelen.

Hoe geld vervoeren?

Doe het in de eerste plaats zo onopvallend mogelijk. Gebruik vooral geen geldkoffer. Gebruikt u uw eigen wagen, vergeet uw gsm dan niet mee te nemen en sluit alle portieren. Vermijd vaste gewoontes (zelfde tijdstip of zelfde route) en let op verdachte personen en situaties. Vergeet ook niet dat u zelf, wettelijk gezien, nooit meer dan 30 000 euro cash mag vervoeren. Door elektronisch bankieren beperkt u de geldvoorraad. Laat evenwel nooit bank- of kredietkaarten rondslingeren.

Verhoogd risico

Sommige luxeproducten zoals juwelen, bont, merkkledij en audio verhogen het risico op inbraak. Dure producten moet u extra beveiligen. Stel uw rekken in uw zaak zo op dat u altijd het overzicht houdt. Zo vermijdt u dat u bestolen wordt waar u bijstaat.

Registratie

Breng op huishoudapparatuur, audio en video en dergelijke het nummer van uw identiteitskaart en andere identificatiegegevens aan met onuitwisbare markeerstift of een graveertoestel. Dat vergemakkelijkt het herkennen van gestolen goederen. Bewaar zo veel mogelijk facturen en neem foto's van juwelen en schilderijen.

Licht schrikt af

Dieven schuwen het licht. U doet er goed aan licht te laten branden in uw zaak. U kunt dat regelen met een tijdschakelaar. Er bestaan gebruiksvriendelijke lampen - zoals natrium - met laag elektriciteitsverbruik. Bij alarm moet het licht op volle kracht branden.

Elektronisch alarm

Een elektronisch alarm is nuttig maar geen beveiliging op zich. Een buitenalarm heeft enkel zin als u afspraken met de buren of een bewakingsdienst hebt gemaakt. Er moet iemand zijn die op het alarm reageert, anders heeft het geen zin. Een systeem dat in verbinding staat met een centrale bewakingscentrale is zeer efficiënt. De beveiligingsapparatuur moet worden aangebracht door een erkend installateur. Van hem krijgt u een gelijkvormigheidsattest, dat de kwaliteit van de installatie garandeert. Meer informatie hierover kan u hier vinden
Sinds 2003 kunnen zelfstandigen en KMO's die investeren in de beveiliging van hun zaak een verhoogde fiscale aftrek krijgen. Alle informatie daarover vindt u hier.

Politietoezicht tijdens uw afwezigheid in de vakantiemaanden

De politie biedt een dienst aan om een oogje in het zeil te houden tijdens uw afwezigheid. De aanvraag voor het politietoezicht over uw woning of onderneming kan online via www.police-on-web.be. Bijzonder handig dus voor ondernemers die op vakantie vertrekken. Op de website kan u een formulier invullen waarin u aangeeft in welke periode u niet thuis zal zijn. De site verstuurt uw aanvraag automatisch naar het politiekorps van uw zone. Wanneer die de aanvraag ontvangen heeft, verstuurt het korps u een bevestiging. De aanvraag is gemakkelijk in te dienen met een elektronische identiteitskaart, maar kan ook zonder.

Slachtoffer

Bent u ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch het slachtoffer van diefstal of inbraak, verwittig de politie en laat alles onaangeroerd.

U kan ook online melding maken van een diefstal via www.police-on-web.be. Meer informatie daarover kan u hier vinden.

Snelle checklist met algemene diefstalpreventietips:

1. Besteed aandacht aan verdachte handelingen in en rond uw zaak. Nummerplaten en andere informatie noteren kan soms geen kwaad.
2. Leg of installeer ‘diefstalgevoelige’ artikelen of toestellen bij voorkeur op duidelijk zichtbare plaatsen.
3. Laat u niet afleiden door een klant die misschien wel deel zou kunnen uitmaken van een bende. Doorgaans gaat het dan om iemand die de omgeving verkent om camera’s en andere beveiligingsmiddelen te ontdekken.
4. Klanten zien beter niet hoeveel geld er in de kassa ligt. Tel het beschikbare geld niet tijdens de openingsuren.
5. Wees dubbel op uw hoede als het erg druk is in uw zaak. Vooral dàn proberen sommige mensen met minder goede bedoelingen wel eens vals geld uit te geven of iets mee te graaien.
6. Bewaar zo mogelijk videobeelden van verdachte handelingen. Zorg ervoor dat de lens van de camera probleemloos kan observeren. Vernieuw de videoband regelmatig. Voor meer informatie over de regels in verband met bewakingscamera’s, klik hier.
7. Controleer vóór sluitingstijd de goede werking van uw alarmsysteem. Potentiële daders durven de detectoren wel eens overplakken.
8. Voorkom vals alarm door voorwerpen her en der zomaar te laten rondslingeren.
9. Laat buiten het bedrijf geen ladders, containers of paletten achter die het de daders heel makkelijk maken om op het dak te klimmen en zo uw zaak binnen te dringen.
10. Bent u het slachtoffer van diefstal of inbraak, laat alles dan onaangeroerd en verwijder geen mogelijke sporen. Wacht de komst van de politie af vooraleer op te ruimen.

Tien anti-diefstaltips, specifiek met betrekking tot uw laptop

1. Laat uw laptop enkel achter in een afgesloten ruimte. (gesloten kantoorgebouw, een afgesloten kast,…)
2. Hou uw laptop permanent goed in de gaten, wanneer hij niet in een afgesloten ruimte staat. Moet u even weg, plaats hem dan onder toezicht van een vertrouwenspersoon.
3. Wees extra op uw hoede in druk bevolkte ruimtes zoals treinstations en luchthavens.
4. Kies liever geen traditionele computertas. Moet u met uw laptop de straat op, stop hem dan liever in een onopvallende, van een slot voorziene koffer dan in een traditionele computertas, waaraan iedereen (ook de kandidaatdief) kan zien wat u bij heeft. Er bestaan trouwens al leuke ‘camouflage’-pakken voor laptops. Zouden dieven ook voor een ogenschijnlijk ordinaire pizzadoos uw autoruit inslaan?
5. Een laptop achterlaten in de wagen is altijd riskant en dus te vermijden. Leg hem in ieder geval uit het zicht, in de koffer… maar dan nog is er steeds het gevaar dat dieven ook daar gaan zoeken of traceren met zoekapparatuur.
6. Neem regelmatig back-ups van de gegevens op uw laptop. Mocht hij dan toch gestolen worden, dan bent u tenminste niet alles kwijt. Bewaar de gegevens op een veilige, aparte plaats.
7. Bewaar uw paswoorden, login-gegevens… altijd afzonderlijk en nooit in de tas van uw laptop zelf.
8. Versleutel op zijn minst uw meest bedrijfsgevoelige informatie op de laptop, zodat dieven de gegevens niet kunnen lezen.
9. Breng zoveel mogelijk onuitwisbare identificatiegegevens aan op uw laptop: laat bijvoorbeeld het ondernemingsnummer van uw bedrijf erin graveren. Noteer ook het serienummer van uw laptop en hou het op een veilige plaats bij. Bij diefstal stapt u meteen met al deze gegevens naar de politie.
10. Zet in het opstartscherm van de computer de contactgegevens van de persoon of dienst die moet worden gecontacteerd als de computer wordt teruggevonden.

 

 

Meer over: Beveiliging, Veiligheidspreventie, Veiligheidstips, Diefstal

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!