Hoe omgaan met werknemers met een handicap?

Werknemers met een ‘handicap’ hebben recht op redelijke aanpassingen vanwege hun werkgever.

Opgelet, het is voldoende dat de werknemer een beperking heeft die het gevolg is van lichamelijke, geestelijke of psychische aandoening. Het moet waarschijnlijk zijn dat de beperking voor een lange duur de deelneming aan het beroepsleven belemmert (> 6 maanden). Het hoeft dus niet om een door het RIZIV erkende handicap te gaan of een tijdelijke arbeidsongeschiktheid. 

Deze ‘aanpassingen’ moeten erop gericht zijn dat de werknemer met een handicap zo zelfstandig mogelijk kan werken. Ze kunnen zowel materieel zijn (bvb. aangepaste software voor slechtzienden, ergonomische stoel in geval van rugletsel, …) als immaterieel (bvb. aanpassing van het takenpakket of het uurrooster). Om uit te maken of de aanpassingen voor de werkgever ‘redelijk’ zijn, wordt rekening gehouden met de organisatorische belasting (de impact op andere collega’s kan groter zijn in een kleine KMO) en de kostprijs (hierbij inbegrepen de mogelijkheid om beroep te doen op overheidstegemoetkomingen). 

De arbeidsgeneesheer is goed geplaatst om medische informatie uit te wisselen met de behandelende arts en de werkgever te adviseren over eventuele aanpassingen.

Klik hier voor een informatiebrochure

 

 

Meer over: Gezondheid-Welzijn-HRM, Diversiteit
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!