Hoe overleef je de zomervakantie van je medewerkers?

Laatste aanpassing: 
18/09/2018

Voor velen ondergaat de gang van zaken tijdens het jaarlijks groot verlof een metamorfose. Ofwel vallen de activiteiten stil en heb je vrijwel niets te doen. Ofwel wordt het net extra druk en weet je niet wat eerst gedaan. In beide gevallen geven we vier tips om de vakantie van je collega’s te overleven.

Zomerdrukte?

Neem je de taken van de collega’s over tijdens hun verlof? Moet je met minder mensen hetzelfde werk doen? Wapen je met volgende tips:

1. Bereid je goed voor

Een goede overdracht van dossiers/werk en goede communicatie kan veel onduidelijkheid, kopzorgen of stress besparen. Dus: zorg dat je goed op de hoogte bent van alles wat er in de vakantie op je bordje terecht kan komen. Zorg dat je alle relevante informatie met betrekking tot belangrijke klanten ter beschikking heeft en weet waar bepaalde dossiers te vinden zijn.

2. Deel tijd effectief in

Timemanagement is cruciaal in tijden van grote drukte. Deel grotere taken op in kleine stukken, leg jezelf een deadline op (dit verhoogt de productiviteit), stel prioriteiten, delegeer indien mogelijk en stel wat meteen gedaan kan worden niet uit tot morgen. Dit geldt uiteraard niet enkel tijdens de vakantieperiodes.

3. Denk aan je gezondheid en verwacht van jezelf niet het onmogelijke

Om goed te kunnen functioneren, moet je zowel geestelijk als lichamelijk in conditie zijn. Sla het ontbijt en de lunch niet over, neem af en toe even rust, ga eens naar buiten of maak een praatje met een collega. Vergeet niet voldoende te bewegen, maak bijvoorbeeld een ommetje tijdens de lunchpauze. Besef dat er veel minder uit uw handen komt als je eenmaal gestresst bent. Voorkom stress door niet te hoge eisen aan jezelf op te leggen.

4. Zorg dat je je collega’s kan bereiken

Uiteraard liever uitzondering dan regel! Zorg er voor dat je in een noodgeval weet waar je terecht kan, wie je kan of mag bellen. Spreek echter wel van tevoren duidelijk af onder welke voorwaarden je iemand zou kunnen bellen en stoor collega's zeker niet onnodig.

Vakantiestilte?
Het kan natuurlijk ook zijn dat je bedrijf in de zomer juist stil valt. Dan bestaat de kans dat je je na een paar dagen ontzettend gaat vervelen. Vier tips om dat te voorkomen:

1. Ruim op

We hebben er nooit tijd voor! Dus dit is dé tijd om je bureau eens flink uit te mesten. En als je toch bezig bent, doe dan meteen ook de kasten die bij jou op de afdeling staan.

2. Verricht achterstallig onderhoud

Er blijven altijd zaken liggen. Maak van de gelegenheid gebruik die weg te werken. Open ongeopende post, beantwoord brieven, werk e-mails weg die nog niet behandeld zijn.

3. Leer bij

Maak van de gelegenheid gebruik om je kennis te vergroten. Lees de info die je hebt verzameld maar nooit de tijd voor had om grondig te bestuderen. Doe opzoekingwerk, verdiep of verbreed je. Er is genoeg te vinden, zowel online als offline.

4. Profiteer van de stilte

Het is bijna nooit echt stil om ons heen. Onderschat het belang van stilte niet en profiteer van het feit dat het lekker rustig is om je heen.

Meer info: www.liantis.be

Meer over: Gezondheid-Welzijn-HRM, HRM, Verlof, Jaarlijkse vakantie
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!