Je laat je bijstaan voor het psycho-sociaal welzijn van je medewerkers? Maak dan zeker gebruik van de werkbaarheidscheque!

Laatste aanpassing: 
02/09/2022

De werkbaarheidscheque is een Vlaamse financiële steunmaatregel waar je gebruik kan van maken als je inspanningen doet voor 'werkbaar werk' in je onderneming. N.a.l.v. de coronacrisis is dit systeem tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van de medewerkers, en dat voor:

 • Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, voor de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers, in de gewijzigde context door de coronapandemie
 • Competentieversterking noodzakelijk om te kunnen werken in een gewijzigde arbeidscontext
 • Aanpak van de impact op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.

Voor ondernemers in het Brussels Gewest die willen werken aan het psycho-sociaal welzijn van de medewerkers is er een mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘consultancy-subsidies'.

Wat kan je doen met die werkbaarheidscheque?

Met de werkbaarheidscheque kan je:

 • een meting of scan aankopen om de werkbaarheidsgraad in de organisatie in kaart te brengen
 • en/of begeleiding inkopen bij het uitvoeren van een scan/meting.
  • rapporteren over de werkbaarheid
  • opstellen van een werkbaarheidsplan of toekennen van een prioritering aan de maatregelen of verbeterprojecten die zijn opgenomen in dit plan
  • monitoren en opvolgen van de veranderingen op het vlak van werkbaar werk

De organisatie moet zich tevens engageren om maatregelen en/of verbeterprojecten uit te voeren die voortvloeien uit de analyse of begeleiding.

 • advies, begeleiding en/of opleiding aankopen, waarbij telkens aandacht moet zijn voor het psychosociale welbevinden van de medewerkers, meer bepaald voor:
  • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen van de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers
  • competentieversterking die noodzakelijk is om werkbaar te kunnen werken
  • Aanpak van een beleid rond het psychisch welbevinden en/of de mentale veerkracht/energie van werknemers (en werkgevers).

Meer informatie vind je hier

Hoe werkt de werkbaarheidscheque?

Word je geconfronteerd met medewerkers die gedemotiveerd zijn, last hebben van overmatige stress of het werkplezier kwijt zijn? Hoe moet je daar als werkgever mee omgaan? De werkbaarheidscheque zet je op de goede weg!

Je kan als werkgever online een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid. Met die cheque kan je dan jouw onderneming laten scannen op vlak van werkbaarheid. Zo krijg je een scherp beeld van de sterktes en werkpunten op vlak van werkbaar werk. Je kan de cheque ook gebruiken om je te laten bijstaan bij het opstellen van een actieplan of het bekijken van mogelijke acties. Dat kunnen soms kleine, praktische maatregelen en tips zijn die de werkomstandigheden duurzaam kunnen verbeteren en mensen met goesting naar hun werk doen gaan.

Hoe dan ook: jij als werkgever kiest waar je wil op inzetten. De werkbaarheidscheque is er voor alle ondernemingen uit de profitsector: zowel voor eenmanszaken en middelgrote bedrijven als grote organisaties.

De subsidie bedraagt maximum 10.000 euro per onderneming. Voor kmo’s die hun kmo-portefeuilleplafond bereikt hebben, is er bovendien maximaal 5.000 euro extra aan te vragen voor acties rond werkbaar werk. Je kan de werkbaarheidscheque aanvragen via www.vlaanderen.be/werkbaarheidscheques.

Deze steunmaatregel werd verlengd en kan aangevraagd worden tot eind 2022.

Wil je je werkbaarheidscheques concreet investeren?

Dan kan je bij Liantis terecht. Zij brengen het welzijn op je werkvloer van a tot z in kaart. Daarnaast helpen ze je graag bij het opstellen van een werkbaarheidsplan en maatregelen die het welzijn kunnen verbeteren.

Benieuwd naar de aanpak voor jouw onderneming? Neem dan contact met Liantis. Ze lichten jou de verschillende formules vrijblijvend toe! 

Wil je zelf al eens checken hoe het gesteld is met de werkbaarheid van jouw bedrijf?

www.werkbaarwerk.be, de vernieuwde website, geeft meer info, tools en goede voorbeelden die je inzicht en inspiratie geven om aan de slag te gaan rond werkbaar werk.

Samengevat:

 • Je kan als werkgever online een werkbaarheidscheque aankopen bij de Vlaamse overheid via www.vlaanderen.be/werkbaarheidscheques

 • Je kan een subsidie ontvangen tot 10.000 euro + 5.000 euro extra uit de kmo- portefeuille om jouw onderneming te laten scannen en werkbaarder te maken.

Meer over: Gezondheid-Welzijn-HRM, Psycho-sociale zaken, Werkomstandigheden, HRM
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!