Je speelt muziek in je zaak? Vanaf 2020 slechts één factuur meer!

Laatste aanpassing: 
17/12/2019

Als je muziek afspeelt in je zaak, dan regel je Sabam en de Billijke Vergoeding vanaf 1 januari 2020 met één licentie en via één betaling op het uniek platform van Unisono. Beheersvennootschappen Sabam, PlayRight en SIMIM slaan daarvoor de handen in elkaar.

Sabam? Billijke Vergoeding?

Je speelt muziek in je zaak of tijdens je evenement? Dan maakt u gebruik van het (inter)nationale repertoire van Sabam, de Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Je hebt daarvoor een licentie nodig. In ruil mag je vrij gebruik maken van hun repertoire.

De vergoeding die je daarvoor betaalt is het auteursrecht. Sabam verdeelt deze rechten aan haar auteurs, componisten en uitgevers.

De Billijke Vergoeding is een wettelijke licentie die je betaalt wanneer u opgenomen muziek speelt in een publiek toegankelijke ruimte. Deze vergoeding zijn naburige rechten en is een financiële compensatie voor het gebruik van het muzikale repertoire van uitvoerende kunstenaars/artiesten en muziekproducenten.

Vandaag wordt de Billijke Vergoeding geïnd door Honebel (voor de horecasector) en door Outsourcing Partners (voor andere sectoren, lokale radio’s en tijdelijke evenementen). Zij doen dit in opdracht van PlayRight en SIMIM, die respectievelijk de uitvoerende kunstenaars/artiesten en de muziekproducenten vertegenwoordigen. Zij verdelen deze Billijke Vergoeding vervolgens aan de leden die zij vertegenwoordigen.

Je hebt dus twee verschillende licenties nodig… maar daar komt nu verandering in!

Unisono: één platform

Dankzij het uniek platform van Unisono worden de aangifte en betaling van beide licenties vanaf 1 januari 2020 aanzienlijk vereenvoudigd. Je moet niet langer twee aparte licenties aanvragen voor enerzijds de auteursrechten (Sabam) en de naburige rechten (Billijke Vergoeding). Unisono centraliseert beiden, met één licentie en één betaling tot gevolg. Je zal dus maar één factuur meer ontvangen.

Bovendien beperkt Unisono zich niet enkel tot muziekgebruik. Ook wanneer u audiovisuele werken vertoont, een theaterstuk opvoert of literaire en visuele werken wil gebruiken kan je via Unisono je licentie aanvragen.

Meer over: Intellectuele eigendom, Muziek afspelen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!