Je verkoopt jouw bedrijfswagen: wat met de btw?

Laatste aanpassing: 
04/03/2021

Bij aankoop van een bedrijfswagen kan je maximaal 50% van de btw in aftrek nemen. De rest van de btw mag je in kosten brengen (het percentage berekend volgens de voorwaarden voor eenmanszaak of vennootschap). Wat nu met de BTW als je die wagen opnieuw verkoopt?

Sinds enkele jaren heeft de fiscus hier zich duidelijk over uitgesproken: voor een wagen waarvan je bij aankoop maximaal 50% hebt kunnen recupereren, moet je bij verkoop slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs. Dat geldt zowel als je een eenmanszaak hebt als dat je een vennootschap hebt.

Het is belangrijk dat je dit wel degelijk zo factureert: 21% op de helft van de verkoopprijs (een btw-voet van 10,5% bestaat nu eenmaal niet...).

Voorbeeld

Je koopt een personenwagen die je voor 80 % beroepsmatig gebruikt. De auto kost 20 000 euro + 4 200 euro btw. Het maakt hierbij niet uit of de wagen door een natuurlijke persoon dan wel een vennootschap gebruikt wordt. Voor de btw speelt de CO2-uitstoot geen rol.

De berekening doet zich voor als volgt:

  • 4 200 x  80 % = 3 360 euro.
  • Aftrek beperkt tot 4 200 x 50 % = 2 100 euro.
  • Niet-aftrekbare btw = 3 360  – 2 100 = 1 260 euro => Dit bedrag mag u bij de beroepskosten opnemen als niet-aftrekbare btw.

Hoewel ook weer niet helemaal. De btw die je niet kan recupereren, moet ook beperkt worden, namelijk met een percentage in functie van de CO2-uitstoot van de wagen.

Let op!  

In een aantal gevallen moet u wel degelijk btw aanrekenen over het volledige verkoopbedrag:

  • Bij verkoop van een “lichte vracht” waarbij je bij aankoop 100% van de btw in aftrek kon nemen

  • Bij verkoop van een wagen die je tweedehands aankocht van een particulier (je betaalde geen btw) of onder de margeregeling (btwwas niet aftrekbaar)

In bovenstaande gevallen moet je dus nog steeds btw rekenen op het volledig verkoopbedrag.

Verkoop je een auto waarvan je de btw bij de aankoop slechts voor maximaal 50% heeft kunnen recupereren, dan moet je slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs.

Conclusie

Verkoop je een auto waarvan je de btw bij de aankoop slechts voor maximaal 50% hebt kunnen recupereren, dan moet je slechts btw aanrekenen op 50% van de verkoopprijs.

Kon je bij aankoop van jouw lichte vracht 100% van de btw in aftrek nemen of kocht je een tweedehandswagen van een particulier, dan kan je de btw wel aanrekenen op de volledige verkoopprijs.

Meer over: Bedrijfswagen, Belastingen, Bedrijfsvoertuigen, Btw

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!