Kan een gemeente u verplichten om een Nederlandstalige handelsnaam te kiezen?

Laatste aanpassing: 
14/12/2015

De naam van uw zaak is van goud waarde. Meestal is dit de eerste kennismaking van (potentiële) klanten van uw zaak. Het is dus belangrijk om een sterke en aantrekkelijke naam te hebben. Met uw handelsnaam wil u zich vooral onderscheiden van de concurrentie. Dit is wat u exclusief maakt. U kan in principe vrij uw handelsnaam kiezen. Maar kunnen steden en gemeenten hierop beperkingen leggen? Zo was er destijds al één en ander te doen over een fituur in Kortrijk die wou starten onder de naam Grand Place, maarwaar de bevoegde schepen verzocht om de naam Grote Markt te gebruiken. Kunnen ze u verbieden om een Engelse, Franstalige of anderstalige naam te kiezen? Kunnen ze mij verplichten om een Nederlandstalige naam te kiezen?

Uiteraard zijn er een aantal juridische regels waarmee u rekening moet houden. Zo moet u rekening houden met een aantal voorwaarden als de naam al door andere ondernemers wordt gebruikt en/of als de benaming gedeponeerd is als merk bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom.

Los van deze regels bent u in principe vrij in de keuze van uw handelsnaam. De overheid is weliswaar strikt gebonden aan de regels van de taalwetgeving. Voor particulieren en bedrijven geldt het principe van de taalvrijheid, behalve voor de contacten met uw personeel en officiële documenten (zoals statuten, wettelijke verplichtingen inzake facturen,... ). Ondernemingen kunnen dus vrij hun taal kiezen in al hun externe communicatie, dus ook voor hun handelsnaam. Gemeenten die ondernemingen zouden verplichten om een Nederlandstalige naam te kiezen tasten die vrijheid aan. Zij kunnen u de vraag wel stellen, maar u bent vrij om daar al of niet op in te gaan.

 

 

 

 

Meer over: Intellectuele eigendom, Merkbescherming

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!