Kan u een werknemer ontslaan wegens een handicap?

Laatste aanpassing: 
03/06/2015

Wanneer een werknemer gehandicapt is, kan u het ontslag omwille van de handicap enkel baseren op grond van een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste.

U bent bovendien verplicht om eerst redelijke aanpassingen te overwegen of door te voeren ten voordele van de werknemer met een handicap.

  • Onder redelijke aanpassingen moet worden verstaan: passende maatregelen die in een concrete situatie en naargelang de behoefte worden getroffen om een persoon met een handicap in staat te stellen toegang te hebben tot, deel te nemen aan en vooruit te komen in het professionele leven.
  • Of redelijke aanpassingen mogelijk zijn, zal altijd een feitenkwestie zijn. De grootte en de draagkracht van de onderneming speelt daarin een belangrijke rol. Van een grote onderneming met veel personeel wordt meer aanpassingsvermogen verwacht dan van een kleine KMO met 3 werknemers.

U zal dus voldoende moeten kunnen aantonen dat u geprobeerd heeft om redelijke aanpassingen door te voeren (in de werkorganisatie of aan het werk). Als dit echt niet tot de mogelijkheden behoort, mag u de arbeidsovereenkomst beëindigen op grond van de argumentatie dat de werknemer niet meer geschikt is om de essentiële taken van zijn functie te vervullen.

Meer over: Ontslag, Ontslag van arbeidsongeschikte medewerkers, Ontslagbescherming
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!