Kan u in het arbeidsreglement opnemen dat uw werknemers geen gevaarlijke sporten mogen beoefenen buiten de werktijd?

Laatste aanpassing: 
24/02/2017

Eén van uw werknemers is al enkele maanden out na een ski-ongeval. Kan u in uw arbeidsreglement voorzien dat bepaalde (gevaarlijke) sporten (skiën, parachutespringen, kitesurfen,…) niet te beoefenen tijdens hun vrije tijd? 

In eerste instantie zal de betrokken werknemer recht hebben op gewaarborgd loon.

Bovendien is het u als werkgever niet toegestaan om de bewegingsvrijheid van de werknemer te beperken en diens vrijetijdsbesteding aan banden te leggen. De enige mogelijkheid die u heeft, is het weigeren van het gewaarborgd loon als het om een ongeval gaat tijdens een sportcompetitie of -exhibitie waarvoor toegangsgeld worden gevraagd en waarvoor de deelnemers in om het even welke vorm een loon ontvangen.. Dat kan ook als het ongeval te wijten is aan een zware fout van de betrokken werknemer. Als hij in dronken toestand buiten de piste op de rotsen geknald is bijvoorbeeld. Weet wel dat de eindbeoordeling of er sprake is van een zware fout bij de rechter ligt.  

Voor het overige kan u niet interveniëren in de privésfeer van de werknemer. Eventueel kan u een ingebrekestelling richten tot de werknemer waarin u hem aanmaant tot meer voorzichtigheid.... of dat enig effect zal sorteren is evenwel maar de vraag.

Afgepunt

Een werknemer die arbeidsongeschikt wordt door een sportongeval heeft in principe recht op gewaarborgd loon.

Een bepaling in het arbeidsreglement waarin u stelt dat uw werknemers geen risico-sporten kunnen uitoefenen is niet afdwingbaar.

Meer over: Gezondheid-Welzijn-HRM, Arbeidsongeschiktheid, HRM
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!