Lagere kosten voor betalingen met kredietkaarten

De kosten die u betaalt voor de verwerking van een betaling met een kredietkaart, zullen vanaf 9 december 2015 gevoelig dalen. Dat is het gevolg van een Europese Verordening die op die dag in werking treedt. Maar wat betekent dit concreet voor u?

Wanneer een klant bij u met de kaart betaalt, dan moet u hiervoor transactiekosten betalen. De hoogte van die transactiekosten hangt af van het soort kaart (debet- of kredietkaart), van de instantie die de transacties verwerkt (bv. Worldline), maar ook van het land. De tarieven zijn niet in heel Europa dezelfde.
 
UNIZO heeft jaren bij Europa gelobbyd om de transactiekosten voor de handelaars te verlagen en uniformiteit te brengen in Europa. En dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen. Vandaag treedt een Europese Verordening in werking. Die verordening plafonneert de zogenaamde Interchange Fees, de vergoeding die banken aan elkaar aanrekenen. Hierdoor zou u als handelaar per transactie minder moeten betalen. De besparing is het duidelijkst voor kredietkaarten, zoals Mastercard of Visa. De transactiekost zou dalen van 1,45% nu naar ongeveer 0,85%.
 
Dat zegt natuurlijk weinig per transactie. Niet als we dit uitrekenen voor alle ondernemers samen. De kosten voor debetkaarten dalen per jaar met 3,7 miljoen euro. Voor kredietkaarten gaat dat zelfs over 105 miljoen euro per jaar. Heel concreet, hebt u een zaak waar maandelijks 250 klanten voor gemiddeld 83 euro met de kredietkaart betalen, dan bespaart u 128 euro per maand, ofwel 1.500 euro per jaar. Een forse besparing dus.
 
Maar ons werk als UNIZO is nog niet gedaan. Voorlopig geldt de wetgeving enkel voor de traditionele kredietkaarten zoals Mastercard of Visa. Dat kan niet. De verlaging moet gelden voor alle kaarten, dus ook bijvoorbeeld voor Amex of Diners. Daarnaast moeten de effecten van de Europese regelgeving ook voelbaar zijn voor mobiele betalingen en betalingen via e-commerce.
 
Op korte termijn is het evenwel belangrijk dat u wel degelijk van die besparing kan genieten. Met andere woorden, we moeten nagaan dat verwerkers van de transacties (bv. Worldline) de verlaging aan u doorrekenen. Daarom hebben we de overheid gevraagd om hier extra op te controleren. Zelf volgen we dit uiteraard mee op.
 
Misschien ook nog even dit. Hoewel het over een minderheid gaat, vragen sommige handelaars vandaag een kleine vergoeding aan hun klanten wanneer die voor een klein bedrag (bv. onder de 10 euro) met de kaart betalen. Europa heeft nu een Richtlijn opgesteld die dit in de toekomst gaat verbieden. De Richtlijn moet wel eerst nog in Belgisch recht worden omgezet. Voor UNIZO kan dit, maar enkel wanneer u effectief minder per transactiekost gaat betalen. Wij volgen dit zeker op.

Op zoek naar meer informatie over elektronisch betalen? Klik dan hier.

Meer over: Betaalverkeer, Elektronisch betaalverkeer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!