Mag ik nog naar het buitenland voor het werk?

Laatste aanpassing: 
22/01/2021

Het antwoord op die vraag is helaas niet eenvoudig. 

De Belgische overheid legt niet langer een verbod op om naar het buitenland te reizen, zelfs niet wanneer je naar een 'rode zone' gaat. Maar de overheid geeft in dat geval wel een negatief reisadvies. Dat is niet zomaar eeen aanbeveling, het heeft ook praktische gevolgen. Zo moet je in elk geval jouw verzekeringen nakijken, om te zien of de dekking nog geldt als je naar een gebied reist waarvoor de overheid een 'negatief reisadvies' geeft. 

Maar strikt genomen mag je er dus wel naar toe gaan, onder een aantal voorwaarden: 

  • je moet steeds 48 uur op voorhand een Passenger Locator Form invullen als je terugkomt, behalve als je niet via lucht- of zeevervoer terugkomt én je minder dan 48u in het buitenland bent geweest, of korter dan 48u in België zal verblijven. 
  • in dat formulier zal je ook een zelfevaluatie moeten maken over het risico dat je besmet zou kunnen zijn geraakt. Op basis daarvan zal je per sms op de hoogte worden gesteld of je al dan niet in quarantaine moet. Ben je echter langer dan 48u in een rode zone geweest, en blijf je langer dan 48u in België, dan wordt je automatisch beschouwd als 'hoog risico contact', en zal je dus per definitie 10 dagen in quarantaine moeten. Je moet je dan evenwel niet automatisch laten testen, dat hoeft enkel wanneer je symptomen begint te vertonen. Neem in dat geval contact met je huisarts. Dit alles geldt dus evengoed wanneer je voor het werk naar het buitenland ging. Als je dus voor het werk naar een rode zone in het buitenland moet, blijf je dus best minder dan 48u daar. 
  • let wel op: vanaf 18 december wijzigen deze regels. Van zodra we informatie hebben over de concrete wijzigingen, zullen de bovenstaande informatie daar aan aanpassen. 

Je moet echter niet alleen rekening houden met de Belgische regels, maar uiteraard ook met de regels die gelden in het land waar je naartoe gaat: 

  • in Frankrijk moet je bijvoorbeeld een attest meehebben als je tijdens de avondklok (20u - 06u) rondrijdt. Voor professionele verplaatsingen geldt evenmin een quarantaineplicht. De verplichting om een negatieve coronatest te kunnen voorleggen geldt niet voor professionele verplaatsingen naar Frankrijk. 
  • in Duitsland gelden afzonderlijke regels in elk van de deelstaten
  • in Nederland is vooralsnog geen verbod voor professionele verplaatsingen voorzien vanuit België, noch een attestatieplicht. Voor professionele verplaatsingen geldt evenmin een quarantaineplicht.
Meer over: Corona
Thema: Actueel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!