Mag mijn personeel met twee in een busje als ze een mondmasker dragen?

Laatste aanpassing: 
31/05/2021

De vraag wordt regelmatig gesteld of het volstaat voor twee of meer werknemers om een mondmasker te dragen als ze in een bestelwagen zitten. Het antwoord is dat dat eigenlijk niet zomaar mag. In principe moet je er als werkgever nog steeds alles aan doen om de 1,5 meter tussen personeelsleden zo maximaal mogelijk te garanderen. het Ministerieel besluit zegt dat je dat moet doen: 

"respecteer social distancing en indien dat niet mogelijk is, beperk dan het aantal personen in het voertuig en/of voorzie afscheidingen (in voldoende flexibel materiaal met aandacht voor zichtbaarheid en veiligheid); gebruik eventueel bijkomend mondmaskers. Zorg dat ventilatie- en verluchtingssystemen in vervoersmiddelen goed functioneren en onderhouden zijn, en geef bijzondere aandacht aan de hygiëne binnen in de voertuigen die door verschillende personen worden gebruikt." 

Hou er rekening mee dat een afscherming in plexiglas NIET toegelaten is in een voertuig. 

  • indien op sectorniveau andere maatregelen gelden, op basis van een sectorgids, dan mogen die gevolgd worden. Zo heeft bijvoorbeeld de bouwsector een eigen gids opgesteld.
  • tot slot mag je als werkgever ook andere maatregelen nemen, maar dan moeten die maatregelen: 
    • een gelijkwaardig niveau van bescherming bieden, én
    • opgesteld zijn in overleg met het personeel en de dienst voor bescherming en preventie op het werk
    • collectieve maatregelen (zoals afschermingen in het voertuig, of beperking van het aantal personen in het voertuig) hebben steeds voorrang op individuele beschermingsmaatregelen (zoals mondmaskers). 

Conclusie: als je geen 1,5m afstand kan waarborgen tussen de personen in de bestelwagen, dan moet je collectieve beschermingsmiddelen voorzien, zoals afschermingen. Enkel wanneer dat absoluut niet kan, kan je in overleg met de dienst voor bescherming en preventie op het werk kijken naar alternatieven. Mondmaskers kunnen daarbij een mogelijkheid zijn, maar hou er rekening mee dat deze diensten al hebben aangegeven dat louter financiële redenen niet volstaan om af te zien van het plaatsen van een afscherming en over te stappen naar mondmaskers als enige bescherming. Het argument dat afschermingen te duur zijn, is dus zeker geen voldoende argument om meerdere personen in een bestelwagen te laten rondrijden zonder 1,5m afstand, en met enkel een mondmasker als bescherming. 

Let op: er is wel een uitzondering voor 'essentiële diensten': voor hen is het wel mogelijk om enkel met mondmaskers als bescherming met meerdere personen in een voertuig rond te rijden zonder het bewaren van 1,5m afstand. 

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!