Mag u kosten doorrekenen als uw klant elektronisch betaalt?

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

Het gebeurt steeds minder, maar af en toe ziet u nog een bordje met een melding als ‘voor betalingen met bancontact van minder dan 10 euro  0,50 euro’  Sinds 9 augustus 2018 is dat echter niet meer toegestaan en is het verboden om nog kosten door te rekenen voor het gebruike van een betaalmiddel.

Voor welke betalingen mag u geen kosten meer doorrekenen?

Het doorrekenen van kosten is van toepassing op eender welk betaalmiddel. Voor overschrijvingen, domiciliëringen of kaartbetalingen, maaltijd - of ecocheques, ...  mag u in geen enkel geval nog kosten doorrekenen, ongeacht of het gaat om een betaling in de winkel, dan wel online.

Mag u betaling met bancontact toelaten enkel vanaf een bepaald bedrag?

Dat hangt af van welke andere betaalmiddelen je aanvaardt. Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om naast cash geld minstens één ander betaalmiddel te voorzien. Voor dat betaalmiddel mogen geen beperkingen gelden, en is het dus ook niet toegelaten om te bepalen dat dat betaalmiddel pas vanaf een bepaald bedrag mag worden gebruikt. Het is dus bijvoorbeeld niet toegelaten om naast cash geld bijvoorbeeld enkel bancontact te voorzien vanaf een bepaald bedrag. Maar als u naast cash geld en Bancontact ook bijvoorbeeld kredietkaarten aanvaardt, dan mag u voor die kredietkaarten wel nog een aanvaardingslimiet voorzien. Het belangrijkste is dus dat u naast cash geld minstens één andere elektronisch betaalmiddel (Bancontact, Payconiq, ...) of overschrijvingen zonder beperking aanbiedt. Voor alle bijkomende betaalmiddelen die u aanbiedt kan u vervolgens wel nog een aanvaardingslimiet voorzien. Natuurlijk moet u dan wel de afweging maken of uw klant dat ook zal appreciëren…

Meer over: Betaalverkeer, Betaalterminal, Elektronisch betaalverkeer, Nieuw in 2018

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!