Mag u personeel tewerkstellen tijdens een braderie op zondag?

Laatste aanpassing: 
18/09/2018

In de zomermaanden is er elk weekend wel ergens een braderie. Heel wat mensen trekken erop uit om hun slag te slaan en koopjes te doen, ook op zondag. Maar mag dat eigenlijk wel? Er geldt toch een verbod op zondagsarbeid in België?

Verbod van zondagsarbeid

De wet voorziet voor winkels een uitzondering op de algemene regel: “deelneming aan manifestaties van alle aard, o.m. aan salons, tentoonstellingen, musea, jaarbeurzen, nijverheids- en landbouwtentoonstellingen, markten, braderieën, optochten en sportmanifestaties.”

Bovendien gelden nog andere uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de kleinhandelszaken die in een toeristisch centrum of aan de kust liggen.

Normaal geen activiteit op zondag

De uitzonderlijke prestaties van medewerkers in braderietijd dient u als werkgever juridisch gezien ook in een uurrooster op te nemen. Een ‘tijdelijke wijziging van het uurrooster’ kan hiervoor volstaan: hang minstens 24 uur op voorhand een bericht uit in uw onderneming waarop u de te werken uren voor die zondag vermeldt. Dit bericht moet gedateerd en ondertekend zijn.

Geven deze zondagsprestaties recht op extra loon?

Binnen de zes dagen na de zondag waarop zij werkten, moet u uw medewerkers onbetaalde inhaalrust toestaan. U kan deze inhaalrust wel plannen op een dag die voor uw medewerkers sowieso al een vrije dag is. Of u ook een toeslag voor overuren verschuldigd bent, hangt af van de arbeidsduur:

  • Als uw werknemers hun gewone uurrooster hebben gepresteerd in de voorbije zes dagen, zullen de uitzonderlijke prestaties op een braderiezondag als overuren tellen. Uw medewerkers hebben dan recht op een toeslag van 100% en een aantal uren betaalde recuperatie gelijk aan het aantal gepresteerde uren op die zondag.
  • Gaf u uw medewerker tijdens de voorafgaande week een dagje vrijaf ter compensatie van zijn inzet op zondag, dan bent u juridisch gezien geen overurentoeslag verschuldigd. Uw medewerker presteerde die week immers niet meer dan de normale arbeidsduur. 

In sommige sectoren of ondernemingen is voor iedere prestatie op zondag een zondagtoeslag voorzien.

Meer info: www.liantis.be

Meer over: Commerciële acties, Openingstijden, Koopzondag

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!